Nagyvilág

Humanitárius válságra figyelmeztet a Vöröskereszt

Súlyos humanitárius válság van kialakulóban Srí Lanka északi részén, ahol mintegy 250 ezer polgári lakos vált a kormányhadsereg és a lázadók közötti harcok túszává egy 250 négyzetkilométernyi területen.

Az utóbbi két hét harcainak több száz halálos áldozata van – figyelmeztetett kedden Genfben a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC). Ezért felszólították a harcoló feleket, hogy tartsák tiszteletben a hadviselésre vonatkozó törvényeket, és hagyják elmenekülni a polgári lakosokat a térségből.

Vanni város térségében az egészségügyi intézmények túlterheltek, “sok sebesültet és több száz holttestet szállítottak” be ezekbe, miközben a kormányhadsereg már a lázadók utolsó erődjeit ostromolja a szigetország északkeleti részén” – állította közleményében az (ICRC).

Jacques de Maio, az ICRC dél-ázsiai műveleti igazgatója elmondta: A konfliktus végkifejlete előtt állunk. Számos lakos kerül a harcolók kereszttüzébe, bombatalálat ér kórházakat, mentőautókat, a sebesülteket kórházba szállítani akaró emberek maguk is sebesülést szenvednek. A harcok miatt a vöröskereszt nem tud segíteni, és Vanni térségébe az utóbbi hetekben egyáltalán nem tudtak segélyt bejuttatni – tette hozzá.

Egészségügyi források szerint több mint 300 civil megsebesült, és félő, hogy sok meghalt tüzérségi támadásokban abban a 35 négyzetkilométeres “biztonsági övezetben”, Mullaittivu kikötővárosnál, amelyet a kormány jelölt ki, és amelyben a hadsereg és a tamil lázadók összecsapásai elől menekülő emberek rekedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik