Nagyvilág

A muszlim világnak üzent Obama

Kölcsönös tiszteleten alapuló új partneri viszonyt helyezett kilátásba a muszlim világ és az Egyesült Államok között Barack Obama első televíziós interjújában, amelyet egy arab nyelvű tévécsatornának adott.

Az elnök hangsúlyozta az al-Arabíja hírtelevízióban, hogy az amerikaiak nem ellenségei a muszlimoknak. Obama elmondta a hétfőn rögzített beszélgetésben: fontosnak tartja, hogy azonnal foglalkozzon a közel-keleti kérdésekkel, ezért küldte máris a térségbe különmegbízottját, akinek javasolta: indítson azzal, hogy meghallgatja a feleket, ahelyett, hogy az Egyesült Államok eddigi gyakorlatát követve elkezdene utasításokat osztogatni.

George Mitchell, az Egyesült Államok közel-keleti főtárgyalója
először egyiptomi vezetőkkel találkozik, akikkel a gázai tűzszünetről
és a béketervről tárgyal – írja a BBC. Az új főtárgyaló lendületesen fogja intézni
az ügyeket, nemcsak a fotólehetőségekre, hanem konkrét előremutató
eredményekre gondolok – tette hozzá.

Obama az arab csatornának nyilatkozva elismerte, hogy az Egyesült Államok követett el hibákat, és megígérte, hogy az új kormányzat az eddigieknél jóval nyitottabb diplomáciai megközelítést fog alkalmazni.

Kezet nyújtana Iránnak

A közel-keleti békével kapcsolatban Obama úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok nem mondhatja meg Izraelnek és a palesztinoknak, hogy mi a legjobb nekik, ezt a döntést nekik, az érintetteknek kell meghozniuk. Iránnal kapcsolatban Obama megjegyezte, hogy az Egyesült Államok kész kezet nyújtani, ha Irán sem összeszorított ököllel közeledik Amerikához.

A múlt kedden beiktatott új elnök arra kérte a muszlimokat, hogy cselekedetei alapján ítéljék meg őt, utalva arra, hogy egyik első intézkedése volt a guantánamói fogolytábor bezárásának elrendelése, s hamarosan elkezdi teljesíteni az Irakban szolgáló amerikai katonák hazahívására vonatkozó választási ígéretét is.

Az al-Kaida összezavarodott

A BBC kommentátora szerint az interjú alatt Obama egy új, tiszteletteljes hozzáállást tanúsított, ami arra enged következtetni, hogy az új kormányzat nem diktálni akar a Közel-Keleten, sokkal inkább meghallgatni a különböző álláspontokat és közvetíteni.

Elnöksége alatt George W. Bush szintén adott interjúkat az Al-Arabíja dubai székhelyű arab tévécsatornának, de az általa indított iraki és afganisztáni háborúk erőteljes ellenállást váltottak ki a muzulmán világban Amerikával szemben – írja a The New York Times.

Jól látszik, hogy az al-Kaida nem tud mit kezdeni az Egyesült Államok új nézőpontjával, a terrorcsoport eddigi elképzelései csődöt mondtak – nyilatkozta Obama a beiktatása előtt neki címzett al-Kaida videoüzenettel kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik