Nagyvilág

Putyin üdvözli Obama rakétapajzsötletét

Az orosz miniszterelnök üdvözli, hogy az új washingtoni kormány további megfontolás tárgyává teszi az amerikai rakétavédelmi pajzs kelet-európai kiterjesztésének kérdését.

“Obama belső köreiben azt mondják, hogy ezzel (a rakétapajzs kérdésével) nincs hova sietni, és további elemzésekre van szükség. Üdvözöljük az ilyen állásfoglalásokat” – mondta Vlagyimir Putyin a Bloomberg amerikai hírügynökségnek.

Putyin, aki “óvatos optimizmussal” viszonyul Barack Obamához, rámutatott, hogy a NATO-kiterjesztését illetően is kedvező jelzések érkeznek Washingtonból. “Ők azt mondják (Washingtonban), hogy többféleképpen lehet szavatolni Ukrajna és Grúzia biztonságát, és nem fontos most befogadni ezeket az országokat a NATO-ba” – mondta. A kormányfő szerint Moszkva ezt is üdvözli, és kész részt venni bármilyen párbeszédben, hogy megtalálják a legjobb megoldást a nemzetközi biztonság megteremtésére.

Putyin részben a Bush-kormányzatot tette felelőssé az orosz-ukrán gázvitáért. “Ami az utóbbi években Ukrajnában történt, azt a korábbi amerikai kormányzat tevékenységének jelentős kiterjeszkedése, illetve az ezt támogató Európai Unió idézte elő” – hangsúlyozta.

Vlagyimir Putyin szerint Oroszország és az EU az ukrán belpolitikai helyzet túszává vált, és a kijevi állapotok nem hagytak lehetőséget a végleges gázmegállapodások megkötésére. Az orosz kormányfő szerint az ingatag ukrajnai belpolitikai helyzet veszélyt jelent Európa energiabiztonságára nézve, és ennek a legékesebb bizonyítéka az, hogy Kijevben elnöki szinten akarják felülvizsgálni a gázmegállapodást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik