Nagyvilág

Parancs tiltotta az izraeliek fogságba esését

Az izraeli katonák parancsot kaptak a gázai övezeti offenzívában arra, hogy „mindenáron" kerüljék el a fogságba esést, ne ismétlődhessen meg a 2006-ban palesztin harcosok által elhurcolt és azóta is fogságban tartott Gilád Salit tizedes esete - közölték hétfőn meg nem nevezett katonai források.

A Hamasz radikális szervezet, amely ellen az izraeli hadsereg az offenzívát folytatta az övezetben, több száz bebörtönzött palesztin szabadon engedését követeli Salitért cserébe.

A parancs úgy szólt, hogy fogolyejtési akció esetén a bajtársaknak tüzet kell nyitniuk az ellenséges harcosokra, még akkor is, ha a foglyul ejtendő katona élete forog kockán.

A Golani nevű elitegység alezredes parancsnoka egyenesen azt mondta embereinek a hadművelet kezdete előtt, „mindenáron el kell kerülni, hogy a Hamasz élve elfogja bármelyikőtöket, akár úgy is, hogy felrobbantjátok a nálatok lévő kézigránátokat”.

A hadsereg szóvivője ezzel szemben azt hangsúlyozta egy közleményében, hogy a katonák semmilyen hasonló parancsot nem kaptak, és hogy az idézett tiszt csak katonái harci morálját akarta növelni.

Katonai források szerint a hadművelet során a palesztin milicisták több ízben is megpróbáltak foglyot ejteni, s egy esetben majdnem sikerült is: berángattak egy izraeli katonát egy föld alatti üregbe, de bajtársai végül kiszabadították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik