Nagyvilág

EU: a Hamasz a felelős a háborúért

A felelősség túlnyomó része a Hamaszt terheli a gázai övezeti háborúért - jelentette ki az Európai Unió fejlesztéspolitikai biztosa hétfőn Dzsabalíjában.

Louis Michel elítélendő terrorista mozgalomnak nevezte az iszlamista szervezetet a palesztin településen, ahol képet kaphatott az izraeli offenzíva okozta károkról. A Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíja egyike volt a leginkább ostromlott helységeknek.

“Most emlékezetünkbe kell idéznünk, hogy a felelősség elsöprő része a (Gázai övezetet uraló) Hamaszé. Szándékosan mondom itt, hogy a Hamasz egy terrorista mozgalom, és mint ilyet el kell ítélni” – hangoztatta újságírók előtt.

A Hamasznak el kell fogadnia két “apró” feltételt ahhoz, hogy a majdani béke érdekében az EU újraindíthassa a politikai párbeszédet: az egyik Izrael joga a létezéshez, a másik az, hogy lemond a fegyveres harcról, “hozzáállásának terrorista dimenziójáról”.

“A(z európai) közvélemény torkig van azzal, hogy látja, mennyi pénzt adunk újra és újra – legyen szó a(z Európai) Bizottságról, tagállamokról vagy a nagy adományozókról – arra az infrastruktúrára, amelyet módszeresen lerombolnak” – tette hozzá a “gyalázatos” pusztítást ostorozva a humanitárius ügyekért és a fejlesztéspolitikáért felelős európai biztos, aki közismert arról, hogy rendszeresen élesen bírálja az izraeli politikát.

Január közepén azzal vádolta meg Izraelt, hogy “nem tartja tiszteletben” a nemzetközi humanitárius jogot a Gázai övezetben, mert nem ügyel kellően a polgári lakosságra a Hamasz elleni offenzívája közben. Most felszólította Izraelt: ismét nyissa meg állandó jelleggel a gázai övezeti határátkelőket, hogy a segélyszállítmányok és a helyreállításhoz szükséges építőanyagok eljuthassanak rendeltetési helyükre.

Michel a látogatáson bejelentette, hogy az Európai Unió – a Palesztin Hatóság fő pénzügyi támogatója – újabb 60 millió eurós segélyt ad a palesztinoknak. Hangsúlyozta, hogy 2000 óta Európa “3 milliárd eurót utalt át Palesztinának”, és évente “600-700 millió eurót folyósít”.

Izrael a december 27-én indított offenzíva célját abban jelölte meg, hogy rákényszerítse a Hamaszt az izraeli területek ellen a Gázai övezetből indított rakétatámadások leállítására. A harcok palesztin halálos áldozatainak száma meghaladja az 1330-at, a halottak mintegy fele civil.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik