Külföld

Dörzsölt diplomata az új szlovák külügyminiszter

admin
admin

2009. 01. 26. 11:29

Az új szlovák külügyminiszter az ENSZ és az Európai Unió szolgálatában is állt már, így lapelemzések szerint felkészült új tisztségére.

Miroslav Lajcák az új szlovák külügyminiszter – a nemzetközi közösség eddigi boszniai főmegbízottját hétfőn Pozsonyban nevezte ki Ivan Gasparovic köztársasági elnök.

Ezt megelőzően Gasparovic felmentette a külügyminiszteri tisztségből Ján Kubist, aki kedden Genfben átveszi az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága végrehajtó titkárának tisztségét.

Háromkalapos diplomata

Nem sok olyan diplomata van, mint Miroslav Lajcák új szlovák külügyminiszter, akinek három szolgálati kalapja van. Az elsőt az ENSZ-től, a másodikat az Európai Uniótól kapta, míg a harmadikat most adta neki kölcsön Robert Fico szlovák kormányfő. Az első két kalap a magas és nehéz nemzetközi diplomácia tisztségek jelképe. A most kapott harmadik kalap – a szlovák diplomácia vezetőjének kalapja – írja a Hospodárské Noviny című szlovák gazdasági és politikai napilap hétfőn.

Lajcákot eddigi diplomácia karriere nagyon jól felkészítette új tisztségére. Jó, hogy Fico egyhónapos keresés után Lajcákban találta meg Ján Kubis utódját. Ez a demokratikusan gondolkodó és tisztességes szlovák állampolgárok számára jó hír. Nem jó hír azonban az idegengyűlölő nacionalisták számára – mutat rá az újság.

A lap emlékeztet Lajcák közelmúltban tett kijelentésére, miszerint nem fogadja el, hogy bárkik is Magyarországgal és a magyarokkal ijesztgessenek, és hogy a nemzetközi színtéren, valamint a kulisszák mögött nem hajlandó a szlovák politikusok butaságait magyarázgatni. Ugye Slota képviselő úr, ezt az üzenetet lefordítani és aprópénzre váltani nem kell? Ha tehát Miroslav Lajcák elfogadta a szlovák diplomácia irányítását ebben a koalíciós kormányban, biztos, hogy nem akar csak a Magyarországgal fenntartott kapcsolatok külügyminisztere lenni – véli az újság.

“Lajcáknak a harmadik kalapból nem kell olyan csodákat és megoldásokat kihúznia, ahogy azt az első és a második kalap esetében kellett tennie. Elég, ha tartani fogja magát a kormány programnyilatkozatához, ahogy azt Kubis az akkor még ismeretlen utódjának meghagyta.

Fico kormányfőnek azonban azonnal és alapvető módon segítséget kell nyújtania Lajcáknak: ki kell dobálnia a koalíciós játék kártyái közül az összes hamis magyar kártyát. Azért, hogy a szlovák külügyi szolgálatnak a jövőben ne kelljen az európai diplomácia peremén mozognia, vagy regionális kalapocskát gyűrögetnie a kezében a magyarázkodó audienciákon. A miniszterelnökön múlik, hogy Lajcák harmadik kalapja is elegáns diplomáciai cilinderré váljon” – zárja kommentárját a Hospodárské Noviny.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.