Nagyvilág

Balesetsorozatot okozott a kínai ünneplés

A holdújévi tűzijáték következtében eddig összesen 46 ember sérült meg Pekingben.

A kínai holdújév előestéjén a várható tűzesetekre és balesetekre Pekingben összesen 70 mentőautót állítottak szolgálatba, a tűzoltókat 75 tűzesethez riasztották. A személyi sérüléssel járó 46 tűzijáték-baleset az előző évhez képest 48 százalékos csökkenést jelent.

A kínai főváros tűzijátékaihoz az idén legkevesebb 750 ezer doboz pirotechnikai terméket rendeltek, vasárnap estig ebből a mennyiségből közel 230 ezer dobozt vásároltak meg. A pirotechnikai termékek 75 százaléka Kínában készül.

A tűzijátékok és a fülsüketítő petárdák, rakéták zaja még egy hétig hallatszani fog, ugyanis a kínai nemzet legnagyobb hagyományos ünnepe, a tavaszünnep az újév első hónapjának közepéig tart, ez idő alatt a Peking ötödik körgyűrűjén belüli 625 négyzetkilométeres területen reggel 7 óra és éjfél között szabad durrogtatni.

Pekingben 1993-ban tiltották be a pirotechnikai termékek használatát, amelyeket lakossági kérésre 2007-től kezdve engedélyeznek az újévi ünnepségek idejére. A kínai fővárosban az utóbbi három évben összesen két halálos baleset, 1500 kisebb-nagyobb sérülés és 2400 tűzeset történt a tűzijátékok miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik