Külföld

Titkolja a kormány a médiaügyi biztos bíráló levelét

admin
admin

2009. 01. 25. 08:09

"Komoly kértségei vannak" az Európai Bizottságnak, hogy a magyar médiatörvény "megfelel-e az európai joggyakorlatnak". A testület felszólította a kormányt, hogy változtassa meg a jogszabályt - a többi között ez szerepel az EB múlt pénteken küldött levelében, amelyet eddig a kabinet nem hozott nyilvánosságra - írta a Népszava.

A szocialisták tegnap már követelték, hogy angolul és magyarul is tegyék hozzáférhetővé a levelet. A kormány – amely már a válaszlevelet ígéri – próbálja bagatelizálni az ügyet, és technikai jellegű kifogásokról beszél – olvasható a lapban.

Az AFP brüsszeli irodája megkapta Neelie Kroestól, a magyar törvénnyel foglalkozó uniós biztostól a levél másolatát, amely egyértelműen közli, “komoly kértségeik vannak”, hogy a budapesti változat “megfelel-e az európai joggyakorlatnak”. A magyar kormánynak – ismétli meg a brüsszeli levél – két hete van arra, hogy “eloszlassa ezeket a kétségeket”. Ha a megjelölt időkeretetben nem érkezik kielégítő válasz, a Bizottság fenntartja a jogot, hogy “figyelmeztesse a magyar hatóságokat”. Vagyis az európai szabályzatnak megfelelően elindítja a szabálysértési eljárás első szakaszát.

A levél kitér azokra a kötelezettségekre, amelyeket a budapesti illetékesek csak “technikai jellegűeknek” minősítenek, új tényként viszont “kételkednek” abban is, hogy a törvény egésze megfelel-e a kifejezési- és tájékoztatási szabadság követelményeinek, úgy, ahogyan azt az alapvető jogok európai chartája rögzíti.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.