Nagyvilág

Obama nem ellenzi az abortuszt

Az újdonsült amerikai elnök megerősítette, hogy - elődjével ellentétben - nem ellenzi a művi terhességmegszakítást, ugyanis azt vallja, hogy a nőket megilleti az a jog, hogy szabadon eldöntsék: kívánnak-e gyermeket vállalni vagy sem.

Az elnök az abortuszt legalizáló, a kérdésben ma is irányadó, nevezetes Roe kontra Wade ügyben hozott legfelsőbb bírósági döntés 36. évfordulóján kifejtette: az 1973. januári határozat nem pusztán a nők egészségét és a saját testük feletti rendelkezés jogát védi, hanem egy még ennél is jelentősebb elv jelképe: azé az elvé, hogy az állam nem szólhat bele a legbensőségesebb családi ügyekbe.

A magzatelhajtáshoz való jog ma is a társadalmat egyik leginkább megosztó kérdés az Egyesült Államokban. Felmérések szerint hosszú évek óta az abortusz széles körben való engedélyezését vallók vannak enyhe fölényben.

Konzervatív politikusok és az egyház az abortusz betiltását követelik. A művi terhességmegszakítást többek között az előző elnök, George Bush is ellenezte; rendszeresen kiállt az ezen a napon hagyományosan megrendezett tiltakozó felvonulások mellett.

Obama elismerte, hogy ez egy nehéz kérdés, amelyről megoszlanak a vélemények. Rámutatott ugyanakkor, hogy abban mindkét tábor egyetért, hogy lehetőleg meg kell előzni a nem kívánt terhességeket, hogy minél kevesebb abortuszműtétre legyen szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik