Nagyvilág

Háborús bűnök után kutatnak az grúz háború kapcsán

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet azzal a felhívással fordult pénteken Oroszországhoz és Grúziához, hogy vizsgálják ki: hadseregeik követtek-e el háborús bűnöket augusztusi fegyveres konfliktusukban.

A háborúban Grúzia megpróbálta lerohanni a tőle a 90-es évek elején elszakadt Moszkva-barát Dél-Oszétiát, hogy ismét kiterjessze rá fennhatóságát, de az orosz hadsereg visszaverte a támadást, és behatolt Grúzia Tbiliszi ellenőrzése alatt álló részébe is.

A HRW Tbilisziben sajtóértekezletén ismertette jelentését, amelyben a két országot azzal vádolja, hogy a katonáik által „vaktában” végrehajtott támadásoknak polgári lakosok estek áldozatul Dél-Oszétiában, a déloszét milicistákat pedig azzal, hogy „etnikai tisztogatást” hajtottak végre, elüldözve a szakadár területen élő grúz lakosokat.

„A Human Rights Watch arra kéri a grúz és az orosz kormányt, hogy vizsgálják ki: megsértették-e az emberiességhez fűződő nemzetközi jogokat, és ha igen, állítsák bíróság elé fegyveres erőiknek azokat a tagjait, akik felelősek” ezekért a jogsértésekért, „köztük háborús bűnök elkövetésért” – olvasható a jelentésben.

A New York-i székhelyű jogvédő szervezet leghevesebben a déloszét milicistákat bírálja, azzal vádolva őket, hogy „szándékosan és szisztematikusan” leromboltak grúz falvakat az alig megyényi dél-kaukázusi területen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik