Nagyvilág

Megbüntetné Izraelt az ENSZ

Kimerítő magyarázatot vár Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár Izraeltől a zsidó állam gázai övezeti offenzívája során ENSZ-létesítményeket ért támadások miatt, és a felelősök megbüntetését szorgalmazza.

Ban Ki Mun a világszervezet New York-i székházában, helyi idő szerint szerdán számolt be az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) közel-keleti körútjáról. A főtitkár a harcokat lezáró tűzszünet után, kedden a Hamasz palesztin radikális mozgalom által uralt Gázai övezetet is felkereste, ahol több mint 1300 palesztin halálos áldozatot követelt az Izrael által december végén megindított, huszonkét napig tartó offenzíva, és ENSZ-létesítményeket is találat ért.

Ban Ki Mun, akinek elment a hangja, az ülésen a helyettese által felolvasott jelentésében leszögezte: kimerítő magyarázatot vár Izraeltől minden ilyen incidens ügyében, és a felelősök megbüntetését szorgalmazza. Hozzátette, hogy Ehud Olmert izraeli kormányfőtől ígéretet kapott arra, hogy sürgősen kivizsgálják a történteket, és tájékoztatják az eredményről. Ban Ki Mun ennek fényében dönt majd további lépéseiről.

Izrael a hadművelettel a zsidó állam ellen indított palesztin rakétatámadásokat akarta beszüntetni és a Hamászt hibáztatja azért, hogy polgári lakosok és civil létesítmények közelében harcolt az izraeli katonák ellen.

A BT az ülés után a testület soros elnöke, Jean-Maurice Ripert francia ENSZ-nagykövet által felolvasott nyilatkozatában üdvözölte a gázai övezeti harcokat múlt vasárnap lezáró, a szembenálló felek által külön-külön kihirdetett tűzszünetet. A BT többek között felhívott a fegyvernyugvás tartóssá tételére, és komoly aggodalmának adott hangot a súlyos gázai övezeti humanitárius helyzet miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik