Külföld

Volt KGB-ügynöké London esti lapja

admin
admin

2009. 01. 21. 16:18

Olvasóból többségi tulajdonossá vált a néhai szovjet államvédelmi szolgálat, a KGB egyik volt londoni rezidense, aki hosszas alkudozás után megvette London egyetlen fizetős esti napilapját, az Evening Standardet.

Alekszandr Lebegyev, aki fiatal KGB-ügynökként két évtizede a londoni szovjet nagykövetségen szolgált, egy font jelképes árat fizetett a lapot kiadó, Lord Rothermere vezette – a magyar sajtópiacon is aktív – Daily Mail & General Trustnak a Standard 76 százalékáért.

A készülő tranzakcióról hetek óta keringtek a találgatások a brit sajtóban. Lebegyev, aki időközben milliárdos üzletemberré vált, nem is cáfolta ezeket az értesüléseket, sőt kedélyes nyilatkozatokban idézgette fel, hogy ügynöki munkája idején milyen fontos információforrása volt az Evening Standard.

Az újság – amelynek első kiadása rendszerint már késő délelőttönként az utcán van, és estig három további változata jelenik meg – igen színvonalas krónikása London mindennapi életének. Anyagi helyzete azonban az utóbbi időszakban sanyarúvá vált, különösen azután, hogy nemrég egy ingyenes délutáni napilap, a The London Paper szinte elöntötte a piacot, ráadásul a recesszió miatt a hirdetési bevételek is folyamatosan apadnak.

Teljes szabadság

Ebben a helyzetben jelent meg a megmentő a volt londoni KGB-rezidens személyében. Lebegyev minden lehetséges fórumon fogadkozik, hogy a teljes sajtószabadság híve, és nem szól bele a lap szerkesztésébe.

A BBC értesülése szerint az exügynök vagyona meghaladja a 3 milliárd dollárt, amelyet a banki és biztosítási üzletben folytatott tevékenységével szerzett, emellett az orosz Aeroflot légitársaságban is érdekelt. A Forbes listáján Lebegyev a világ 358. leggazdagabb embereként szerepel.

Orosz lapja is van

Néhány éve Mihail Gorbacsov egykori szovjet elnökkel mint társbefektetővel részesedést vásároltak a Novaja Gazeta című orosz lapban, és Lebegyevnek szállodái is vannak Európa több országában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.