Nagyvilág

Élelmiszert adnánk az ománi olajért

"Egy olajért, gázért élelmiszert program" lehetőségeit vizsgáljuk - mondta az ománi látogatáson tartózkodó Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Magyarország és a Perzsa-öböl menti országok gazdasági, kereskedelmi együttműködésének távlatairól.

A magyar kormányfő Maszkatban tájékoztatta a magyar és az ománi média képviselőit előző este lezajlott tárgyalásáról, amelyet Szajjed Fahd Bin Mahmúd asz-Szaid ügyvezető miniszterelnökkel folytatott. Gyurcsány Ferenc elmondta: keressük a hosszú távú kapcsolat kialakításának lehetőségét.

Magyarország harmadik országokkal közösen tengeren szállított folyékony földgázt kíván beszerezni a térségből, és piacot próbál teremteni az Öböl térségében a magyar mezőgazdasági termékek számára. Kölcsönösen előnyössé teheti ezt a kereskedelmet, hogy míg Magyarországot energiafüggősége teszi sebezhetővé, Ománt az, hogy behozatalra szorul számos alapvető élelmiszerből.

A kormányfőt elkísérő tucatnyi üzletember között van a Mol Nyrt. vezetőin kívül egy olajipari berendezéseket gyártó vállalat és egy olajiparban használatos gumitömlőket készítő cég képviselője is. A Mol képviselői felajánlották, hogy a vállalat együttműködne ománi cégekkel olajfinomítók működésének hatékonyabbá tételében, modern technológiák alkalmazásában.

Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta sajtótájékoztatóján, hogy az energiaszektoron és az élelmiszereken kívül számos más terület kínálkozik még az előnyös együttműködésre. Magyar cégek szívesen részt vennének például az ománi információtechnológiai szektor fejlesztésében és ománi ingatlanok építésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik