Nagyvilág

Vádat emelhetnek Bush ellen

Vádat emeltetne George Bush távozó amerikai elnök és volt védelmi minisztere, Donald Rumsfeld ellen az ENSZ kínzások ügyében illetékes jelentéstevője. Az osztrák Manfred Nowak a guantánamói börtöntáborban elkövetett kínzások és embertelen bánásmód miatt indítana eljárást.

“A bizonyítékok rendelkezésünkre állnak” – mondta a német ZDF televízió egyik keddi műsorában. Bush és Rumsfeld felelősek a kegyetlen kihallgatási módszerekért és a foglyokkal szembeni embertelen bánásmódért. “Nem kellene itt mellébeszélni, ez kínzás volt” – jelentette ki az ENSZ jelentéstevője.

A Barack Obama elnöksége alatti új amerikai kormány jogilag köteles büntetőeljárást indítani Bush, Rumsfeld és más felelősök ellen. Az Egyesült Államok ugyanis ratifikálta a kínzás elleni ENSZ-egyezményt, és ezzel magára nézve kötelezőnek ismerte el – fejtegette Nowak. “Ezért mindent el kell követniük, hogy a kínzással gyanúsítottak bíróság elé kerüljenek.”

Az ENSZ felkérésére Nowak már 2006 februárjában közzétett egy vizsgálati jelentést a Kuba szigetén működő amerikai börtöntáborról. A jelentéstevő megvádolta az Egyesült Államokat, hogy Guantánamón megsérti az alapvető emberi jogokat. Sok vallatási módszer a foglyok kínzásával jár együtt – állította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik