Nagyvilág

Ünnepi hangulat Obama apjának szülőfalujában

Több mint kétezer ember, köztük sok külföldi turista gyűlt össze kedden ünnepi hangulatban a kenyai Kogelóban, Barack Obama néhai édesapja szülőfalujában, hogy megünnepelje az Egyesült Államok 44. elnökének beiktatását - jelentette a francia hírügynökség a helyszínről.

Számos kenyai érkezett a Viktória-tó térségéből, és legszebb ruhájukba öltözve várták, hogy az óriás kivetítőn megtekinthessék a beiktatási ceremóniát. “Kogelói vagyok. Számunkra ez ünnepnap. Hatalmas esélyt jelent ez számunkra, mert számos beruházás érkezik majd. Neki köszönhetjük azt is, hogy van áramunk és vizünk” – mondta a 20 éves Faith Achieng.

A lakosai által “a világ helyi fővárosára” keresztelt, általában nyugodt faluban négy napja tartanak az ünnepségek Obama kedden helyi idő szerint 20 órakor (közép-európai idő szerint 18 órakor) tartandó beiktatására várva. Több turista módosította útitervét, hogy részt vegyen a luo törzsbeliek táncában – amelyből az Obama-család származik -, vagy amerikai zászlókat lobogtasson.

“Vidám a hangulat, mintha második karácsony lenne Kogelóban” – mondta boldogan Joseph Oluoko, aki a faluban dolgozik. Obama apai nagyanyja, Sarah és az új amerikai elnök kenyai rokonai Washingtonban vesznek részt a beiktatási ünnepségén. Sarah Obama Barack Obama nagypapájának harmadik felesége. Biológiai kapcsolat nincsen ugyan közöttük, de az új elnök őt tekinti apai nagyanyjának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik