Nagyvilág

Szlovákiába már megérkezett a gáz

A Gazprom kedden 348,8 millió köbméter földgázt szállít Európának Ukrajnán át, és további 75 millió köbmétert Ukrajnának - közölte az orosz gázipari cég. Szlovákia már kapott.

A Gazprom bejelentette, hogy idén összességében 120 milliárd köbméternyi földgázt szállít európai megrendelőinek, és további 40 milliárd köbmétert juttat Ukrajnának. Az orosz cég megerősítette, hogy az Ukrajnának szánt gáz ára az első negyedévben 360 dollár ezer köbméterenként. A Gazprom közleménye szerint az árat negyedévente változtatják.

Szlovákia kap elsőként orosz földgázt az európai országok közül – jelentette be kedden a Naftogaz ukrán gázipari cég. Az ITAR-TASZSZ ugyanakkor a szlovák határon lévő diszpécserközpontra hivatkozva azt jelentette, hogy közép-európai idő szerint 10.38 órakor megérkezett Szlovákiába a gáz.

Göncz Kinga külügyminiszter kedden arról beszélt, hogy egy valóban működő gázvezetékre van szükség Magyarország és Szlovákia között. A külügyminiszter az MTI kérdésére arról is beszélt, hogy gondolkodni kell egy Szlovákiát és Magyarországot összekötő, valóban működő vezeték megépítéséről. Habár Magyarország gázt és villanyáramot is ajánlott az északi szomszédnak a gázkrízisben, a szlovák politikai akarat ellenére végül nem indultak meg a szállítások a két ország között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik