Nagyvilág

Szilveszteri hangulat Washingtonban

Washington szilveszteri hangulatban várja a csodát. Azt, hogy első színes bőrű elnöke, az állam 44. elnöke visszaadja a gazdasági és erkölcsi válság miatt tekintélyét vesztett ország presztízsét. A fővárosba érkezett sok százezer ember azt is reméli Obama beiktatásától, hogy az egész világ jobb irányba fordulhat. Az FN helyszíni riportja.

Amerikának két nappal több esélye van, mint Jézusnak volt. Az 56. beiktatási ceremóniát szervezők ötnapos népünnepéllyé alakították Obama – magyar idő szerint este hat óra körül az eskütétellel hivatalossá váló – elnöki beiktatását. Az új korszak, a feltámadás, a “csoda” kezdetét. Az illinoisi szenátor Abraham Lincoln példáját követve vonattal indult útnak még szombaton Philadelphiából Washington felé, ahová vasárnap délelőtt érkezett meg népes kíséretével.

Egyelőre nincs tumultus

A szervezők által elképzelt egy- és négymillió közötti embertömegnek vasárnap kora délután még nyoma sincs a belvárosban. Nincs tumultus a metrón, és bár csúcsforgalommal rémisztgetnek a környék autópályáit szegélyező óriáskivetítők, meglepően folyamatos a forgalom. Egyedül a fokozott rendőri jelenlét, helikopterek, repülők, kerékpáros, motoros és gyalogos egységek vagy épp el-elrejtőzve a mesterlövészek csapata emlékeztet a nem mindennapi eseményre. A Fehér Ház és a Capitolium épületének környékét például szinte hermetikusan lezárták a gépjárműforgalom elől. A nap legpopulárisabb megarendezvénye miatt éppen ezért gyanítanánk hatalmas zsúfoltságot.

A washingtoni utcákon ünnepelnek (fotó: Wallenstein V. Róbert) Tekintse meg képgalériánkat!

A washingtoni utcákon ünnepelnek (fotó: Wallenstein V. Róbert) Tekintse meg képgalériánkat!

De az “Egyek vagyunk” jelszóval meghirdetett, világsztárok garmadát felsorokoztató, például a U2-, Bruce Springsteen-, Steve Wonder-, Tom Hanks-, Shakira-, Beyonce-koncert helyszínén kényelmesen sétálgató embereket látni. Persze a Lincoln-emlékműnél rendezett program, amelyen Obama is beszélt híveihez, így is vagy 400 ezer embert vonzott. Sokukat az ország legkülönbözőbb pontjáról, sőt mintha a DC-ben lakók nem is éreznék annyira magukénak a többnapos beiktatási programot. Egy itt tanuló joghallgató még a metróban mesélt arról, hogy a hideg és a tömeg miatt inkább a televíziós közvetítéseket választja majd. Mások a hétvége előtt elutaztak, amiben nyilván az is benne van, hogy lakásaikat, szobáikat öt-tízszer annyiért tudták kiadni azoknak a politikai turistáknak, akik máshonnan érkeztek ide. Brad Fraser San Franciscóból jött a feleségével és annak idős szüleivel.

Nem sajnáltak 2000 dollárt (egyhavi kétszobás albérlet ára a szuperdrága Manhattanben) sem arra, hogy négy napra kibéreljenek egy belvárosi lakást maguknak. “Ez olyan történelmi pillanat, amiről még a dédunokáink is büszkén fogják mesélni a kortársaiknak, hogy nekik voltak rokonaik a helyszínen” – fogalmaz a 45 éves mérnök. „Mi részt vettünk a Saint Louise-i kampányban, és az, ahogy akkor ott Obama hatással tudott lenni az emberekre, annyira lenyűgözött minket is, hogy eldöntöttük: ennek az útnak minden pillanatát szeretnénk átélni” – indokol Martha McBraham, 66 éves nyugdíjas, aki szerint a demokrata politikus olyat tett az amerikaiakkal, amit előtte évtizedekig senki. „Figyelt a problémákra, lelkesített, motivált minket. Visszaadta a reményünket egy jobb Amerika újraépítésére.”

Obama, a legpiacképesebb „márka”

A fiatalabb generáció 20-as éveiben járó képviselői, akik körében különösen népszerű Obama, arról beszéltek az FN-nek, hogy bár nem ritkán diákhitelből tengődnek és minden eddiginél nehezebb munkakeresési mizériával szembesülnek ezekben a napokban, most mégis ünnepelni akarnak. „Erőt merítünk és inspirációt, útmutatást várunk Obamától” – mondta Peter Sacrosino, aki konkrétan a beígért új energiapolitikában bízik és annak újabb munkahelyeket teremtő következményében. Arra a kérdésre, hogy az amerikaiak az elnöki beiktatással miért ünneplik általában a hivatalukba lépő új politikai vezetőket, Peter úgy felelt, hogy náluk „családi tradíció a bizalom”, és amig azt „valaki nem játssza el úgy, mint Bush, addig számíthat a támogatásra”. A pályakezdő tanár szerint honfitársai a demokráciát, az új lehetőséget, a szabadságot és az alkotmányosságot ünneplik ezekben a napokban.

Természetesen a demokrácia Amerikában együtt jár a szabad kereskedelemmel is. Obama pedig a jelenlegi legpiacképesebb márka az országban: a választások óta eltelt bő két hónapban újabb és újabb dizájnú pólók mellett megjelentek a rendezvényeken árult Obama-karórák, -maszkok, -esernyők, -sálak, de a busz- és metrójegyeken is az új elnök fényképe díszeleg. Akárcsak a buszok oldalán vagy a központi vonatállomás főcsarnokában elhelyezett óriásplakátokon, amelyek ugyancsak a politikus logójával vannak tele. Arról nem is beszélve, hogy például bútorüzletek, tisztitószergyártók egyaránt használják Obama szlogenjeit: a „Változás otthon kezdődik” vagy a „Tisztítsuk meg Amerikát” jelszavakat, amíg az üzletekben Obama-csipős szósz vagy Obama-WC papír is beszerezhető.

—-Bush-bábu a főtéren—-

A város éttermeibe, kávézóiba Obama-képek csalogatják a turistákat. A keddi hivatalos eskütételi közvetítés mellett a hétfő esti báloknak, fogadásoknak kínálnak helyet. Merthogy a hagyományok szerint a népeknek ilyenkor vigadni illik. Ezért is látni egész nap elegáns ruhába öltözött embereket mindenfelé. Ebben az évben ráadásul ez a hétfő Obama egyik politikai ikonjának, a 80 éve született Martin Luther King Jr.-nak a napjára esik, amely nemzeti ünnep errefelé, és mint ilyen munkaszüneti nap. Ezért is tűnik a belváros sokkal mozgalmasabbnak.

Rengeteg turista bandukol a központi Dupont Circle környékén, ahol a főtéren politikai bábszínházzal búcsúzik a nép a távozó elnöktől. Hatalmas Bush-bábu vonzza a tömeget a térre. A Pinokkiót idéző hosszú orron cipők lógnak, a bábu előtt pedig tucatnyi lábbeli-hajigáló idézi fel Bush múlt havi iraki vizitjének botrányát, ahogy egy helyi újságíró tiszteletlenségét kifejezve saját cipőjével próbálta eltalálni az elnököt.

A várost elárasztották az Obama-jelképeket viselő fiatalok (fotó: Wallenstein V. Róbert)

A várost elárasztották az Obama-jelképeket viselő fiatalok (fotó: Wallenstein V. Róbert)

„Elsőre nem tartottam túl ízlésesnek a dolgot, de aztán belegondoltam, hogy ez az ember olyan sok kárt okozott Amerikának, annyi rosszat hozott az egész világra, hogy érthető az emberek frusztráltsága. Ilyetén meg is engedhető nekik ez a fajta szemtelenség, és én ugyan nem hajítok cipőt a Bush-bábuhoz, mégis egyet tudok érteni velük. Pláne azok után, hogy Bush nem volt képes komolyan egy hibáját sem beismerni” – mondta Sally Winitkovsky, aki New Hampshire-ből érkezett “bizakodni és ünnepelni” Washingtonba. „Mi nemcsak azt várjuk Obamától, hogy a jövővel foglalkozzon, de szeretnénk azt is, ha hozzájárulna egy átfogó vizsgálathoz, amely bebizonyítaná a világnak, hogy Bush háborús bűnöket követett el.” – mondta a cirkuszi látványosság egyik szervezője, Jose Rodriguez az FN-nek.

A Bush elnök felelősségrevonását szorgalmazó csoport tagja szerint a következő hónapokban olyan dokumentumok is előkerülhetnek, amelyek bizonyíthatják, hogy a leköszönő elnöknek nemzetközi jogsértés miatt is börtönben kellene ülnie. A pesti Oktogon környékét idéző, kávézóktól ölelt téren békeaktivisták, muzsikusok, festők és poéták szórakoztatják a nagyérdeműt, és a hidegre való tekintettel ingyenes forró csokit is osztogatnak.

Estélyibe öltözött Washington

Ahogy közeledik az este, úgy élénkül a hangulat a városban. Egyre látványosabb a beiktatási bálokra, fogadásokra, partikra sereglő emberek csoportja. Ennyi színes bőrű bundakabátos hölgyet még Harlemben sem látni. Egy afrikai népviseletbe öltözött, messziről óriáspapagájnak látszó asszony papucsának magas sarkúja peckesen pattog az aszfalton. De csak addig, amíg át nem ér az út másik oldalára, ahol elegáns, fehér limuzin várja. Vele sok másik elegáns autócsoda szállítja az estélyek díszes vendégseregét. Több mint tucatnyi politikai bált tartanak a belvárosi kongresszusi központban.

Az egyik fővédnöke maga John McCain, a republikánusok elnökjelöltje. Ez mintha szimbolizálná az ünnepi este általános hangulatát. A belvárosban szilveszter éjszakájára emlékeztető sokaság, és a rájuk leselkedő zsibvásárosok szórakoztatják egymást. És bár a kocsmatulajdonos azt mondja, több emberre számított az elmúlt napokban, ez a mai este már reményteli, és ráadásul holnap is lesz ünnepség.

A mai beavatás után ismét bálozók lephetik el a város szórakozóhelyeit, annál is inkább, mert az ilyenkor kötelező utcabál, a parádé is kedd délután lesz. És erre a napra már a hideg ellenére is rekordszámú érdeklődőt várnak a Capitolium és a Lincoln-emlékmű közötti hatalmas füves területre. Hogy hányan lesznek képesek felkelni szerda reggel, a rendezvény ötödik napján, az még kérdéses. De ha minden a tervek szerint lesz, akkor Obama és alelnöke, Joe Biden a washingtoni nemzeti katedrálisban celebrált nemzeti misén nem magányosan fog imádkozni az ország felemelkedéséért.

Az ezekben a pillanatokban is hömpölygő embertenger bódultságából pár nap múlva alighanem kijózanodik majd, és tudni fogja: imádságnál sokkal többre is szükség lesz ahhoz, hogy Amerika ismét Amerika legyen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik