Nagyvilág

Magyar rendőrök védik majd Gázát

Rendőröket, valamint vám- és pénzügyőröket is küld Magyarország az unió gázai, úgynevezett határtámogató missziójába - mondta Göncz Kinga külügyminiszter.

“Egy magyar vám- és pénzügyőr van ma is a térségben. Felmerült az, hogy a létszámot fel kellene emelni. Ez nem fegyveres alakulatokról szól: rendőrökről szól, vám- és pénzügyőrökről szól” – hangsúlyozta Göncz Kinga. Hozzátette ugyanakkor, hogy döntés még nincs.

Az Európai Unió a tűzszünet létrejötte után a határtámogató misszióval segítené a fegyvernyugvás fennmaradását és a konszolidációt. A béke fennmaradásának fontos feltétele ugyanis, hogy megszűnjön a fegyvercsempészet – tette hozzá.
A tagállamok jövő hétfőn döntenek arról, hogy melyik ország milyen erőket ajánl fel az uniós határtámogató misszióba – mutatott rá.

Ezt megelőzően most szerdán az uniós külügyminiszterek az izraeli külügyminiszterrel tárgyalnak. Vasárnap este pedig több arab országgal folytatnak megbeszélést az uniós diplomáciai vezetők – mondta Göncz Kinga.

Az Európai Bizottság külügyi biztosa hétfőn arról beszélt, hogy a gázai tűzszünet létrejötte után az Európai Unió meghatározó szerepet vállal a békefenntartó misszióban.

Benita Ferrero-Waldner hozzátette: az épületeket és az infrastruktúrát azonban mindaddig nem állítják helyre, amíg a militáns Hamász kormányoz a Gázai övezetben. Nemzetközi viszonylatban az Európai Bizottság adja a palesztinoknak a legtöbb segélyt, tavaly ez 486 millió eurót tett ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik