Nagyvilág

Gyurcsány gratulált Obamának

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben gratulált Barack Obamának beiktatása alkalmából: ebben a nyílt párbeszéd és szoros együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet.

A kormányfő Barack Obama beiktatásának alkalmából küldött levelében azt írta: a transzatlanti párbeszéd erősítésére és az együttműködés elmélyítésére van szükség ahhoz, hogy a nemzetközi gazdasági válság minden korábbinál komolyabb és nagyobb hatású kihívásait, a nemzetközi terrorizmus növekvő fenyegetését és az energiabiztonsági kérdéseket sikerrel lehessen kezelni.

Gyurcsány Ferenc – a MeH közlése szerint – a magyar-amerikai viszonyt méltatva megerősítette a magyar kormány együttműködési készségét, hogy a közös értékeket a kétoldalú és a többoldalú kapcsolatrendszerekben megvédje és hirdesse.

A miniszterelnök bizakodva várja a kétoldalú megbeszéléseket, és a további közös együttműködést annak érdekében, hogy Magyarország és az Egyesült Államok közötti kapcsolat tovább fejlődhessen. Ennek elősegítésére a kormányfő kezdeményezte, hogy a két ország külügyminiszterei keressenek lehetőséget egy mihamarabbi kétoldalú megbeszélésre.

A kormányfő levélben üdvözölte George Bush leköszönő amerikai elnököt is, és háláját fejezte ki amiért személyes támogatásával erősítette a Magyarország és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat, és tovább mélyítette a két ország közötti együttműködést. Külön kitért az 1956-os forradalom 50. évfordulójának tulajdonított kitüntető amerikai figyelemre, Bush 2006-os magyarországi látogatására, valamint a vízummentesség kiterjesztésére.

Barack Obamát kedden, magyar idő szerint délután hat órakor iktatták be. Ő az Amerikai Egyesült Államok 44. elnöke, és az első afroamerikai, aki erre a posztra került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik