Nagyvilág

A propagandaháborút Izrael elveszítette?

Az európai vezető lapok hétfői számukban egyhangúlag úgy vélik, hogy az izraeli offenzíva nem ért célt, már csak azért sem, mert nem is volt világos célja.

Nincs győztes Gázában – írta a svájci Neue Zürcher Zeitung, megjegyezve, hogy a három hetes harc csak rontott a gázai helyzeten. A dél-izraeli lakosság ugyanis a jövőben sem lehet biztos abban, hogy nem éri rakétatámadás, míg a gázaiak sem kapnak garanciát arra, hogy az izraeli ostrom befejeződött.

A müncheni Süddeutsche Zeitung megjegyezi, hogy az izraeli offenzíva gyűlöletet és dühöt ébresztett és Izrael továbbra is bizonytalanságban fog élni. Az amszterdami De Volksrant megállapítja, hogy a Hamász érzékeny veszteséget könyvelt el, ám egyedül katonai eszközökkel nem lehet a szerteágazó mozgalmat legyűrni. A Hamászra ugyanaz érvényes, mint Libanonban a Hezbollahra: a propagandaháborút Izrael már előbb elveszítette… A londoni The Independent is Izrael megtépázott nemzetközi tekintélyéről ír, a jövőről szóló tárgyalásokhoz szükséges bizalom ugyanolyan gyenge lábakon áll, mint korábban. A Frunkfurter Rundschau szerint a háború a palesztinok számára katasztrófát hozott, de ugyanez mondható el Izrael nemzetközi megítéléséről.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung megjegyzi, hogy még Izraelben is súlyos kétségek uralkodnak arról, vajon tényleg végzetes vesztességeket okoztak a Hamásznak, miként azt Olmert kormányfő és Barak védelmi miniszter állítják, és a frankfurti lap idézi az izraeli belső elhárítás főnökét, aki azt jósolja, hogy a csempészalagutakat a Hamász néhány hónap alatt helyreállítja. A berlini Der Tagesspiegel az európai kormányok felelősségét firtatja. “Csaknem két éven át követték az izraeli-amerikai politikát, amelyet Jeruzsálemben cinikusan úgy neveznek, hogy a Gázai övezetet ‘diétára fogják'”. A lap úgy véli, hogy a súlyos blokád jóváhagyása, és a Hamász teljes politikai zárlat alá helyezése vezetett el a háborús katasztrófához.

A lapok kommentárjai egyúttal a válságból kivezető lehetőségekkel is foglalkoznak. A Berliner Zeitung szerint, a háborúhoz vezető problémák nem tűntek el, és a Hamász nem kerülhető meg. Megoldatlan a dilemma, miként lehet Gáza újjáépítéséhez fogni és normalizálni a határforgalmat anélkül, hogy tárgyalnának a Hamásszal. Hasonló véleményen van a berlini “die tageszeitung”: a Hamász túlélte a háborút, létezik és létezni is fog. Éppen ezért fontolóra kellene venni, hogy lazítsanak az iszlamisták elleni nyugati bojkotton. A Neue Zürcher Zeitung szerint csak akkor lehet megakadályozni a harcok kiújulását, ha ideológiai tabuk nélkül igyekeznek olyan új utakat találni, amelyeken közeledhet egymáshoz a két oldal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik