Külföld

A propagandaháborút Izrael elveszítette?

admin
admin

2009. 01. 19. 12:33

Az európai vezető lapok hétfői számukban egyhangúlag úgy vélik, hogy az izraeli offenzíva nem ért célt, már csak azért sem, mert nem is volt világos célja.

Nincs győztes Gázában – írta a svájci Neue Zürcher Zeitung, megjegyezve, hogy a három hetes harc csak rontott a gázai helyzeten. A dél-izraeli lakosság ugyanis a jövőben sem lehet biztos abban, hogy nem éri rakétatámadás, míg a gázaiak sem kapnak garanciát arra, hogy az izraeli ostrom befejeződött.

A müncheni Süddeutsche Zeitung megjegyezi, hogy az izraeli offenzíva gyűlöletet és dühöt ébresztett és Izrael továbbra is bizonytalanságban fog élni. Az amszterdami De Volksrant megállapítja, hogy a Hamász érzékeny veszteséget könyvelt el, ám egyedül katonai eszközökkel nem lehet a szerteágazó mozgalmat legyűrni. A Hamászra ugyanaz érvényes, mint Libanonban a Hezbollahra: a propagandaháborút Izrael már előbb elveszítette… A londoni The Independent is Izrael megtépázott nemzetközi tekintélyéről ír, a jövőről szóló tárgyalásokhoz szükséges bizalom ugyanolyan gyenge lábakon áll, mint korábban. A Frunkfurter Rundschau szerint a háború a palesztinok számára katasztrófát hozott, de ugyanez mondható el Izrael nemzetközi megítéléséről.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung megjegyzi, hogy még Izraelben is súlyos kétségek uralkodnak arról, vajon tényleg végzetes vesztességeket okoztak a Hamásznak, miként azt Olmert kormányfő és Barak védelmi miniszter állítják, és a frankfurti lap idézi az izraeli belső elhárítás főnökét, aki azt jósolja, hogy a csempészalagutakat a Hamász néhány hónap alatt helyreállítja. A berlini Der Tagesspiegel az európai kormányok felelősségét firtatja. “Csaknem két éven át követték az izraeli-amerikai politikát, amelyet Jeruzsálemben cinikusan úgy neveznek, hogy a Gázai övezetet ‘diétára fogják'”. A lap úgy véli, hogy a súlyos blokád jóváhagyása, és a Hamász teljes politikai zárlat alá helyezése vezetett el a háborús katasztrófához.

A lapok kommentárjai egyúttal a válságból kivezető lehetőségekkel is foglalkoznak. A Berliner Zeitung szerint, a háborúhoz vezető problémák nem tűntek el, és a Hamász nem kerülhető meg. Megoldatlan a dilemma, miként lehet Gáza újjáépítéséhez fogni és normalizálni a határforgalmat anélkül, hogy tárgyalnának a Hamásszal. Hasonló véleményen van a berlini “die tageszeitung”: a Hamász túlélte a háborút, létezik és létezni is fog. Éppen ezért fontolóra kellene venni, hogy lazítsanak az iszlamisták elleni nyugati bojkotton. A Neue Zürcher Zeitung szerint csak akkor lehet megakadályozni a harcok kiújulását, ha ideológiai tabuk nélkül igyekeznek olyan új utakat találni, amelyeken közeledhet egymáshoz a két oldal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.