Nagyvilág

Peresz Szaddám kivégzéséért dicsérte Busht

Simon Peresz izraeli elnök hétfőn tisztelettel adózott George Bushnak, és sajnálatát fejezte ki, hogy nem úgy bántak Adolf Hitlerrel, mint a leköszönő amerikai elnök tette Szaddám Huszein iraki diktátorral.

“Ha mindenki úgy lépett volna fel Hitler ellen, mint ön tette Szaddám Huszeinnel, életek millióit meg lehetett volna menteni” – jelentette ki az izraeli elnök George Bushsal folytatott telefonbeszélgetése során, aki kedden távozik a Fehér Házból.

Szaddám Huszeint Irak 2003 márciusi inváziójakor űzték el a hatalomból az amerikai többségű szövetséges erők. Utóbb pedig egy iraki bíróság halálra ítélte és kivégezték.

“A saját nevemben, Izrael és az izraeli nép nevében szeretnék köszönetet mondani önnek a hosszú évek támogatásáért és barátságáért” – tette hozzá Simon Peresz. – Közreműködése történelmi volt az egész világ és a zsidó nép szempontjából” – mondta az izraeli elnök.

Peresz azért is tisztelgett Bush előtt, mert ő volt az első elnök, aki nyilvánosan szólított fel az Izrael mellett, azzal békében élő palesztin állam létrehozása mellett: “Lehet, hogy a két együtt élő nép számára létrehozandó két államról szóló felhívása időben korai volt, de történelmi szempontból ez igazságos látásmód” – hangsúlyozta az izraeli elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik