Nagyvilág

Ötszakaszos béketerv készül Gázának

Még az új amerikai kormány hivatalba lépése előtt igyekszik magához ragadni a német külügyminiszter a diplomáciai kezdeményezést a Közel-Keleten: öt szakaszból álló béketervet dolgozott ki.

A kezdeményezésről Frank-Walter Steinmeier egyeztetett az Európai Unió tisztségviselőivel, Karel Schwarzenberggel, a soros EU-elnök Csehország külügyminiszterével és Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főképviselővel is – írja a Süddeutsche Zeitung című német lap kedden megjelenő, előzetesen ismertetett cikkében.

Az előterjesztés nem titkolt célja, hogy ne az Egyesült Államok legyen az egyedüli kezdeményező a régióban. Ebből a szempontból most cezúra van – mondták a lapnak a német külügyminisztériumban. Steinmeier egyébként a háromhetes gázai válság alatt kétszer is a Közel-Keletre utazott, hogy közvetítsen.

A müncheni újság szerint a kezdeményezők egyik szándéka hozzásegíteni a Palesztin Hatóságot ahhoz, hogy nagyobb befolyásra tegyen szert a radikális Hamász által uralt Gázai övezetben. A huszonhetek például az előterjesztés szerint a Palesztin Hatósággal való “szoros egyeztetés” mellett vesznek csak részt a terület újjáépítését célzó nemzetközi értekezlet előkészítésében.

A Süddeutsche Zeitung ismertetése szerint az ötszakaszos terv megvalósítása humanitárius segítségnyújtással kezdődne, gyógyszert, élelmiszert, üzemanyagot biztosítanának a nélkülöző palesztin lakosságnak. Második lépésként az EU tevékenyen támogatná a fegyvercsempészés elleni fellépést, ezután következne a határátkelők megnyitása, majd az újjáépítés, végül, az utolsó fázisban az izraeli-palesztin békefolyamat felélesztése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik