Nagyvilág

A mi gázárunk lehet a minta Európának

Magyarország példája alapján Ukrajnának évi átlagban 199 dollárt kellene ezer köbméterenként fizetnie az orosz földgázért - közölte hétfőn Bogdan Szokolovszkij, az ukrán államfő energiabiztonsági tanácsadója.

Szokolovszkij arra hivatkozott, hogy adatai szerint Magyarország számára az orosz földgáz ára 2009 első negyedévében 400 dollár, ami a negyedéves engedményekkel számítva évi átlagban 270 dollárt tesz majd ki. Ha ebből leszámítják az ukrán területen történő szállítás ezer köbméterenként 22 dolláros költségét, akkor az ukrán piaci átlagárnak 248 dollárnak kellene lennie. Ebből le kell számolni 20 százalék engedményt – amit az orosz miniszterelnök ígért Ukrajnának -, azaz az elnöki tanácsadó szerint így jönne ki a 199 dolláros ár.

Az ukrán elnöki tanácsadó szerint ezzel szemben Oroszország azt javasolja, hogy 2009 első negyedévében Ukrajna ténylegesen 360 dollárt fizessen ezer köbméter gázért. Ez az összeg úgy jön ki, ha a 450 dollárosnak tekintett alapárat csökkentik a 20 százalék engedménnyel. Az ukrán fél emiatt úgy látja, hogy Ukrajnának rosszabb árat szabott Oroszország, mint más országoknak, köztük Magyarországnak.

Miközben az ukrán államfő energiabiztonsági tanácsadója az orosz fél által javasolt árat kifogásolta, Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz és Julija Timosenko ukrán kormányfő jelenlétében az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz vezetői aláírták az ukrajnai-orosz gázszállításokat rögzítő szerződést. Putyin elmondta: az ukrán gázszállításra és a tranzitra vonatkozó szerződések egyaránt tíz évre szólnak. Julija Timosenko azt hangsúlyozta, hogy az elért megállapodás kiküszöböli az utóbbi időben minden év végén jelentkező problémákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik