Nagyvilág

Medvegyev megbünteti a Grúziának segítőket

Dmitrij Medvegyev orosz elnök rendeletben tiltotta meg hétfőn hadiipari termékek szállítását Grúziába, egyúttal gazdasági szankciók bevezetését helyezte kilátásba mindazon országok vagy szervezetek ellen, amelyek grúziai fegyverszállításaikkal ingataggá teszik a térséget.

Az elnöki rendelet szerint Oroszországból ezentúl senki sem szállíthat Grúziába „katonai rendeltetésű termékeket”, fegyvereket és haditechnikát, sem olyan, „kettős rendeltetésű” árukat, amelyek felhasználhatók katonai célokra is. A rendelet megtilt továbbá minden olyan szállítási, tanácsadási, kiképzési vagy más szolgáltatást is, amely katonai téren segítené Grúziát.

Medvegyev rendelete értelmében az orosz hatóságok gazdasági szankciókat vezetnek be mindazon országok, illetve külföldi szervezetek és állampolgárok ellen, akik Grúziának szállított hadfelszereléssel ingataggá teszik a térséget. A jogszabály hangsúlyozza emellett, hogy Moszkva korlátozni fogja a katonai együttműködést is azokkal a külföldi országokkal vagy szervezetekkel, amelyek orosz vagy szovjet fegyvereket, illetve hadfelszerelést szállítanak Grúziának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik