Nagyvilág

Karadzic panaszkodik

Radovan Karadzic volt boszniai szerb vezető hétfőn, a hágai Nemzetközi Törvényszéken (NT) folyó perének tárgyalásán bírálta, hogy nem biztosítottak elegendő anyagi eszközt számára a védelme biztosítására.

Karadzic szerint a NT törvényszéki irodája úgy akar nyomást gyakorolni rá, hogy feltételeket szab a védői költségek megtérítéséhez.

“Úgy tűnik, nyomást gyakorolnak a személyemre. Ha elfogadom, hogy ügyvéd képviseljen, a kifizetések rendben megtörténnek. Ha viszont saját magamat képviselem, jóval kevesebb lesz a kifizetés” – jelentette ki.

A tárgyalás elején Karadzic megerősítette, hogy saját maga látja el a védelmét. “Nem tudom, ez bölcs döntés-e” – jegyezte meg röviddel később Iain Bonomy brit bíró.

Karadzic hétfőn azt is felpanaszolta, hogy NATO-katonák december 2-án átkutatták a felesége boszniai otthonát. Karadzic szerint két férfit, a Nemzetközi Törvényszék által körözött Ratko Mladic volt boszniai szerb vezérkari főnököt és Goran Hadzicot, a horvátországi szerbek egykori vezetőjét keresték. – “Pszichikai állapotomról kérdezték a feleségemet, és a birtokomban lévő dokumentumokat koboztak el” – mondta. “Rá kellett támadniuk a családomra” – méltatlankodott Karadzic.

A 63 éves Radovan Karadzicot 2008. július 21-én fogták el Belgrádban, tizenhárom évvel azután, hogy a hágai törvényszék vádat emelt ellene. A volt boszniai szerb vezető tagadja a terhére rótt vádakat. Hétfőn ötödször jelent meg a törvényszék előtt, közel félévi fogva tartás után.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik