Nagyvilág

Biztos, hogy madarak miatt zuhant le az Airbus

A Hudson folyóra leszállt Airbus fekete dobozainak első vizsgálata megerősítette, hogy az amerikai utasszállító repülőgép két hajtóműve madarakkal történő ütközés következtében állt le - közölték a hatóságok.

A szakértők a gép pilótafülkéjét és a két hajtóművet még nem nézték át, de a repülési adatok mellett a pilóták beszélgetését is rögzítő két fekete doboz vizsgálata alátámasztja azt a feltételezést, hogy a gép madarakkal ütközött – közölték helyi idő szerint vasárnap a hatóságok.

A US Airways amerikai légitársaság 1549-es számú járata, fedélzetén 150 utassal és ötfős legénységgel a New York-i LaGuardia repülőtérről csütörtök délután, helyi idő szerint pár perccel fél négy előtt szállt fel, és úti célja az észak-karolinai Charlotte volt. A sikeres kényszerleszállás után mindenkit kimentettek.

Chesley Sullenberger kapitány szombaton az amerikai közlekedésbiztonsági hivatal (NTSB) nyomozóival közölte, hogy egy madárcsapat idézte elő a balesetet. Elmondása szerint a felszállás után nagy sötétbarna madarak „szó szerint elborították a pilótafülke szélvédőjét”, és ezzel egyidejűleg morajlásokat hallottak, majd érezték a becsapódást és égett madarak szagát. A hajtóművek ereje csökkent, majd le is álltak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik