Nagyvilág

Obama megnyitotta a beiktatási ünnepségeket

Barack Obama megválasztott amerikai elnök a washingtoni Lincoln-emlékműnél vasárnap délután megnyitotta a beiktatásához kapcsolódó ünnepségeket.

Az 56. amerikai elnöki beiktatási ünnepségsorozat az “Egyek vagyunk” üzenet jegyében nyílt meg. “Egy nemzetként, egy népként haladhatunk előre”, Amerika alapítóinak szellemében – mondta a beszédét hallgató százezrek előtt Obama, akit 44 óra múlva, kedden délben iktatnak be hivatalába. Amerika megújulásának ünneplése kezdődik – fogalmazott Obama ugyanazon a helyen, ahol a feketék egyenjogúságáért küzdő Martin Luther King tiszteletes 1963-ban elmondta legendás, “Van egy álmom” kezdetű beszédét.

Obama arról beszélt, hogy a nemzet háborúzik, a gazdaság válságban van, és az amerikaiak aggódnak a jövőjük miatt, a kihívások súlyosak. Hangsúlyozta, hogy a gazdaság rendbetételéhez valószínűleg több évre lesz szükség. Időnként lesznek visszalépések, a nemzet kitartására lesz szükség – mondta.

A beiktatási ünnepségek – amelyek először tartanak négy napon át – Obama beszédével és az azt követő ingyenes megakoncerttel kezdődtek el. Utóbbira olyan sztárok érkeztek, mint Bruce Springsteen, U2, James Taylor, Stevie Wonder és Beyonce. Ugyancsak fellép Bono, John Mellancamp, Usher, Shakira és Sheryl Crow. A Lincoln-emlékmű előtti rendezvényen az NBC szerint félmilliós tömeg gyűlt össze. A program szerint Denzel Washington és Jamie Foxx színész, továbbá Martin Luther King III., az egykori polgárjogi harcos fia felolvasást tart történelmi szövegekből, és mikrofonhoz lép Tiger Woods, a világ első számú golfozója is. Larry King, a CNN műsorvezetője úgy fogalmazott, hogy Barack Obama a politika Tiger Woodsa.

A beiktatási ünnepségsorozat két fő eseménye a keddi eskütétel, majd az azt követi ünnepi parádé a Capitolium és a Fehér Ház között a Pennsylvania sugárúton. Obama beiktatása alkalmából 10 hivatalos bált tartanak, ezenkívül városszerte több tucat nem hivatalos rendezvény lesz. Az ünneplés a szerda reggeli nemzeti imával fejeződik be. Január 20-án a várakozások szerint minden korábbinál nagyobb, 2-3 milliós tömeg fogja ünnepelni Washington belvárosában az első afroamerikai elnök hivatalba lépését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik