Nagyvilág

Hamarosan felújulhat az orosz gázszállítás

Hétfőtől várhatóan felújulnak az európai gázszállítások. Putyin és Timosenko megbízta a Gazprom orosz és a Naftogaz ukrán energetikai céget, hogy a megállapodások alapján készítsék elő az új szerződéseket, s ezek aláírása után az Európába irányuló szállítások azonnal felújulnak.

Hétfőn várhatóan felújulnak az orosz gázszállítások Európának, miután vasárnapra virradó éjszaka Vlagyimir Putyin és Julija Timosenko orosz és ukrán államfő tíz órás tárgyalás után megállapodásra jutott az Ukrajna gázellátását 2009-re biztosító kétoldalú szerződés feltételeiről. A hétfőre szóló ígéret reális lehet, mivel a szerződés korábbi információk szerint már hosszabb ideje teljes egészében készen áll, csupán az árakat kell beírni. Mindazonáltal részletek kidolgozásával az orosz Gazpromot és a Naftogaz ukrán importőrt bízták meg a kormányfők.

Hamarosan felújul az orosz földgázszállítás Európába Ukrajnán keresztül – közölte Vlagyimir Putyin orosz kormányfő ukrán kollégájával szombat éjszaka Moszkvában folytatott megbeszélése után. A két miniszterelnök a 2009-re szóló kétoldalú gázszállítási szerződésről tárgyalt.

Putyin elmondása szerint megállapodtak arról, hogy a kétoldalú gázkereskedelemben teljesen áttérnek az európai árképzésre, de Oroszország idén 20 százalékos kedvezményt ad Ukrajnának az ily módon számított földgázárból. Ehhez feltételül szabták, hogy az Ukrajnán keresztül az európai országoknak szállított orosz földgáz tranzitdíja idén a tavalyi szinten marad. 2010. január elsejétől az Ukrajnának szállítandó orosz földgáz árát, illetve a tranzitdíjat is teljesen az európai árképzés alapján számítják ki, mindenféle kedvezmény és kivétel nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik