Nagyvilág

Semmin sem változtatna az izraeli tűzszünet

A Hamasz palesztin iszlamista szervezet szerint akkor is folytatódik a "szembenállás" a Gázai övezetben, ha Izrael egyoldalú tűzszünetet hirdet.

Oszama Abu Hamdan, a szervezet bejrúti képviselője, aki szombaton Kairóban nyilatkozott a francia hírügynökségnek, úgy vélekedett, hogy az egyoldalú tűzszünet nem vonná maga után az izraeli hadsereg távozását a Gázai övezetből. Éppen ezért folytatódik az ellenállás vele szemben.

A Hamasz-vezető szerint az egyoldalú izraeli lépés “kísérlet az egyiptomi tűzszüneti terv megkerülésére”.

Pénteken egy izraeli kormánytisztviselő bejelentette, hogy az izraeli biztonsági kabinet várhatóan szombaton este szavaz az egyoldalú fegyverszünetről, miután megállapodást írtak alá Washingtonban a Gázába irányuló csempészet megakadályozáshoz nyújtandó amerikai segítségről, és jelentős haladást értek el a kairói tűzszüneti tárgyalásokon. Az idézett tisztviselő szerint Izrael azzal számol, hogy a Hamasz ebben az esetben tartózkodni fog minden támadástól, “de ha mégis tüzet nyitnak, nem habozunk válaszolni, és az offenzíva folytatódni fog”.

Hamdan szerint az a tény, hogy Izrael ragaszkodik az egyoldalú tűzszünethez, azt jelenti: nem akarják, hogy Egyiptom sikereket érjen el regionális és nemzetközi téren. Ugyanakkor elmondta, hogy szombaton folytatódnak a megbeszélések Kairóban az egyiptomi fél és a Szíriából, illetve a Gázai övezetből érkezett Hamász-képviselők között.

“Álláspontunk szerda óta nem változott. Meghallgatjuk az egyiptomiakat, hogy állnak-e elő valami új dologgal, de nem fogunk mindent nulláról újratárgyalni” – szögezte le.

A Hamász az izraeli offenzíva leállítását, az izraeli csapatoknak a Gázai övezetből való kivonását, a palesztin terület blokádjának feloldását, továbbá a határátkelők megnyitását követeli.
Közben egy másik magas rangú palesztin képviselő ankarai sajtókonferenciáján közölte: Mahmúd Abbász palesztin elnöknek nincsen felhatalmazása arra, hogy a Hamászt képviselje bármilyen béketárgyaláson. “Folytatjuk a harcot korlátozott eszközeink ellenére” – jelentette ki Szami Abu Zuhri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik