Nagyvilág

Obama átfesti a Fehér Házat

Az Egyesült Államok új elnökének beiktatásával a hagyomány szerint a Fehér Ház is új köntöst kap. Habár az Obama család lakberendezési ízlése máris a kritikusok céltáblája lett, nem ő lenne az első, aki a fehér házi dekorációra elköltött gigantikus összeg miatt magyarázkodásra kényszerül.

A Fehér Ház berendezése, az új elnöki pár által meghonosított lakberendezési stílus már Lincoln elnök óta az érdeklődés középpontjában áll. A 16. first lady, Mary Todd Lincoln jócskán magára haragította férjét és a vele szemben egyébként is ellenséges sajtót, amikor a Fehér Ház berendezésére szánt költségkeretet az akkor gigantikus összegnek számító 6700 dollárral túllépte. Az elnöki rezidencia dekorációja és az arra költött pénz azóta a kritikusok egyik kedvenc témája.

Habár Obamáék belsőépítészeti terveit még csak sejteni lehet, annyi bizonyos, hogy az elnöki párnak mindenképpen be kell tartania néhány alapvető szabályt. A kongresszus 100 ezer dollárt biztosít az új otthon kialakítására, ugyanakkor a költözés költségei teljes egészében az elnöki családot terhelik. Ha Obamáék a rendelkezésre álló összegnél mégis többet költenének, azt magánadományokból kell finanszírozniuk. A hivatali helyiségek funkcióját pedig csak egy erre kijelölt bizottság beleegyezésével változtathatják meg.

Botrányos szobabelsők

Az első afroamerikai elnöki család ízlése különösen nagy érdeklődésre tart számot, így Obamáék minden bizonnyal jól megfontolják majd, hogy milyen köntösbe öltöztetik új otthonukat. Különösen, hogy a Bush adminisztrációk kivételével a legtöbb elnöknek magyarázkodnia kellett a fehér házi dizájn miatt.

Laura Bush és Michelle Obama az elnöki rezidencián (fotó: MTI/EPA)

Laura Bush és Michelle Obama az elnöki rezidencián (fotó: MTI/EPA)

Jimmy Carter földszínekkel berendezett Ovális Irodáját a közvélemény fantáziátlannak és sivárnak tartotta, jóllehet az iroda berendezését Carter csak átvette elődjétől, Gerald Fordtól és költségtakarékossági szempontok miatt egyáltalán nem változtatott rajta. A Kennedyek fehér házi dekorációját francia stílusa miatt kritizálták, a Clinton-adminisztrációét pedig túlságosan arkansaszi jellege miatt támadták. A lakberendezési melléfogások listáját Nancy Reagen vezeti, aki annak idején azzal az ötlettel állt elő, hogy a jobb térkihasználás érdekében le kellene bontani a Fehér Ház egyik leghíresebb termének, a Lincoln-hálószobának az egyik falát. A botrányos esetek kapcsán a sajtó haragja a legtöbb esetben az aktuális first ladyn csapódott le, és sokszor az egyébként népszerű elnök burkolt kritikáját jelentette.

A first lady kezében a színpaletta

A Fehér Ház berendezése alapvetően az elnök feleségének feladata, ő vezeti a lakberendezők, a művészettörténészek, a bútor- és dekorációs szakértők, valamint a Fehér Ház kurátorának munkáját. A magánlakrész a második és a harmadik emeleten, illetve az Ovális Iroda berendezése alapvetően az elnöki család ízlésére van bízva, drámai változtatást azonban nem hajthatnak végre.

A hivatali termek felújítása, a tekintélyt parancsoló bútor- és műtárgykollekció bővítése és a restaurációs munkálatok költségei természetesen nem terhelik azt a költségkeretet, amit az elnöki család privát rezidenciájának berendezésére különítettek el. A Fehér Ház fenntartására és műemlékvédelmi gondozására létrehozott alapítvány 27 milliárd dollárral rendelkezik erre a célra.

A költözési folyamatot némiképp bonyolítja, hogy a leköszönő elnöknek ugyanazon a napon kell elszállíttatnia a holmiját a Fehér Házból, amikor az új elnök hivatalosan beköltözik rezidenciájába, azaz január 20-án, a beiktatás napján. A precízen megkomponált koreográfia szerint a leköszönő George W. Bush helyi idő szerint 10:45-kor üdvözli az új elnököt a Fehér Ház északi oszlopcsarnokánál, majd a Kék teremben elfogyasztanak egy kávét. Ezt követően Obama elindul a beiktatási ceremóniára, ahonnan délután érkezik vissza a Fehér Házhoz családjával. A fehér házi személyzetnek körülbelül 5 óra hossza áll rendelkezésre, hogy levezényelje a beköltözést, az új elnöki pár által kiválasztott bútorok elhelyezését és a dobozok kipakolását.

A hagyomány szerint a megválasztott elnököt már a beiktatás előtt pár héttel a távozó elnök és felesége “körbevezeti” a Fehér Házban, ahol lakberendezési tanácsokat kapnak és felmérhetik az épület adottságait, a szobák elhelyezkedését. A beköltözés a gondos előkészületek ellenére több elnöknél nem volt zökkenőmentes. A legenda szerint Eisenhower olyan rossz viszonyban volt elődjével, Truman elnökkel, hogy nem volt hajlandó részt venni a ház “bemutatóján”, ezért aztán az első reggel, amikor felébredt az elnöki rezidencián, nem tudta, hogy merre található az irodája.

Magyar porcelán az elnöki család asztalán

A bútorok mellett a dekoráció egyik fontos kelléke az étkészlet, amelynek ezúttal magyar vontkozása is van. Magyarországon tervezték és festették ugyanis annak a két új porcelánkészletnek az egyikét, amelyet a Fehér Házban fognak használni az elkövetkező években.

Miért fehér a FEhér Ház?

Az épületet 1798-ban, a falak elkészültekor festették fehérre azzal a céllal, hogy a porózus követ megóvják az időjárás viszontagságaitól. A házat ezt követően még többször újrafestették, az elnökök számára ugyanis mindig is presztizskérdés volt a homlokzat falainak “tisztasága”. A Fehér Ház elnevezés sokáig az elnöki rezidencia “gúnyneve” volt. Theodore Roosevelt 1901 szeptemberében aztán hivatalosan is Fehér Házra keresztelte a mindenkori amerikai elnök lakhelyéül szolgáló épületet.

A két, csillagászati összegbe kerülő étkészletet Laura Bush még korábban rendelte meg, de csak röviddel férje mandátumának lejárta előtt készültek el. Az aranyszegélyes, kosármintás, 320 személyes porcelánkészlet 493 ezer dollárba (96,6 millió forint) került. A másik, 74 ezer dolláros (14,3 millió forint), 70 személyes készletet a Fehér Ház parkjának magnóliafái ihlették, a porcelán díszítését a magyar származású Anna Weatherley festőművész magyarországi műhelyében tervezték és festették. A tányérokat díszítő pillangó- és bogármintákat a Fehér Ház kertjének fáin látható pillangók és bogarak ihlették.

Az első készletet nagyobb rendezvényekre, míg a másodikat, a magnóliamintásat családi vacsorákra és kisebb összejövetelekre szánta. A magyar festésű készletet nemrég már ki is próbálták, amikor Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Fehér Ház vendége volt.

Tisztában vagyok azzal, hogy a korábbi elnökfeleségeket bírálták, amiért drága étkészleteket rendeltek, de a mostani kollekciókat egy magánalapítvány finanszírozta, és a megrendeléseket két amerikai cég, a Lenox Inc. és a Pickard China kapta – fejtette ki Laura Bush. A távozó first lady hozzátette, hogy amikor a készletek készítése elkezdődött, akkor még a gazdaság is sokkal jobb helyzetben volt.

Röviddel a Fehér Házból való távozása előtt az előző first lady, Hillary Clinton is bemutatott egy új porcelánkészletet, jelenleg azt, valamint a korábban, Nancy Reagan megrendelésére készült, legendásan drága készletet használják. Laura Bush elmondta, azért volt szükség új készletekre, mert a korábbiak a törések miatt megfogyatkoztak, és fel kell készülni a nagyobb eseményekre.

Az anyós is költözik

A Fehér Ház bútorzatán kívül legalább olyan sok találgatás indult meg arról is, hogy a szűk családon kívül költözik-e még valaki Obamáékkal a Fehér Házba. Úgy tűnik, hogy a megválasztott amerikai elnök anyósa is átmenetileg a rezidencia lakója lesz, hogy segítsen a szülőknek a gyerekek gondozásában. A leendő first lady anyja, Marian Robinson egyelőre csak néhány hónapig vendégeskedik, később dönti el, hogy Washingtonban marad-e.

A Fehér Ház már korábban is otthont adott apósoknak-anyósoknak, a first lady testvéreinek, és szép számmal laktak ott elnöki unokatestvérek és unokák is hosszabb-rövidebb ideig – mutatott rá Robert Watson, az elnöki rezidencia történetének szakértője.

Ulysses S. Grant elnök apósa például évekig hazajárt a Pennsylvania sugárút 1600-ba. Harry S. Truman feleségének anyja szintén beköltözött a Fehér Házba, s mivel nem kedvelte lánya férjét, gyakran kritizálta. Dwight D. Eisenhower anyósa gyakran hosszú heteket töltött az elnöki lakhelyen, de nem nagyon zavarta veje munkáját, lányához hasonlóan ugyanis többnyire ő is délig aludt.

Beszámolók szerint Barack Obama kivételesen jó viszonyt ápol anyósával. Választási kampánya egyik “névtelen hősének” nevezte felesége anyját, akivel együtt ünnepelt a választás éjszakáján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik