Külföld

Medvegyev: el kell érni a gázszállítást

admin
admin

2009. 01. 17. 15:31

Olyan nemzetközi mechanizmust kell kidolgozni, amely megakadályozza a jelenlegihez hasonló problémák kialakulását a gázszállítások terén - mondta Dmitrij Medvegyev orosz elnök a szállítások felújításának előmozdítására összehívott és szombaton délután a moszkvai Kreml András termében megkezdődött nemzetközi konferenciát megnyitó beszédében.

Medvegyev úgy vélte, legelsősorban el kell érni, hogy beinduljanak a gázszállítások Ukrajnán át Európa felé, de rendkívül fontosnak mondta a hasonló problémákat megbízhatóan megelőző nemzetközi mechanizmus kidolgozását.

Hangsúlyozta, hogy az érvényes jogi lehetőségek és nemzetközi dokumentumok nem bizonyultak elégségesnek. Azt mondta, a kidolgozandó nemzetközi mechanizmus fő céljának azt kell tekinteni, hogy minden felet rákényszerítsen a közös munka szabályainak betartására a meglévő megállapodások alapján, illetve ha ilyen megállapodások nincsenek, akkor más szabályok révén.

Az elnök rámutatott, hogy emellett a tanácskozáson természetesen szó lesz majd arról is, hogy mi történt, ki tehet minderről, ki kompenzálja majd a keletkezett vesztességeket, de ezen a tanácskozáson nem ezek a fő kérdések.

A tanácskozáson részt vesz Julija Timosenko ukrán kormányfő, aki előzőleg már megkezdte tárgyalását Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökkel a kétoldalú gázszállításokat megalapozó, 2009-re szóló szerződésről, ám a tárgyalást megszakítva mindketten a Kremlbe mentek a nemzetközi konferenciára, hogy aztán folytassák.

A nemzetközi értekezleten az Európai Uniót Andris Piebalgs energiaügyi biztos és Martin Ríman, a soros elnök Csehország ipari és kereskedelmi minisztere képviseli. A többi résztvevőről továbbra sincs még megbízható értesülés.

A sajtó meghallgathatta Dmitrij Medvegyev nyitó beszédét, ezt követőn zárt ajtók mögött zajlik a tanácskozás a Kreml András termében, ahol a legutóbbi nyilvános esemény Medvegyev májusi eskütétele volt. Az eseményre akkreditált mintegy 300 külföldi és 100 orosz újságírót a Sándor teremben tea és a Kreml konyháján sütött sütemények várják, a Malachit teremben pedig a sajtó képviselői öt hatalmas képernyőn követhetik a tanácskozás bizonyos részleteit.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.