Nagyvilág

Izrael tűzszünetet hirdetett

Egyoldalú gázai övezeti tűzszünetet hirdetett ki Ehud Olmert izraeli miniszterelnök szombat este az izraeli biztonsági kabinet ülése után. A Hamasz addig harcol, amíg ki nem vonulnak.

A tűzszünet helyi idő szerint hajnali kettőkor (magyar idő szerint hajnali egykor) lép életbe, és az izraeli csapatok továbbra is Gázában maradnak – tudósított a CNN.

A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin radikális szervezet úgy reagált, hogy folytatja a harcot.

Még folytathatják

Olmert a biztonsági kabinet ülését követő tel-avivi sajtóértekezleten jelentette be a döntést. Olmert pedig nem zárta ki az offenzíva folytatásának lehetőségét, mondván: ha Izraelt “ellenségei” megtámadják, a zsidó állam felhatalmazva érzi magát arra, hogy válaszcsapást mérjen rájuk.

Az izraeli kormányfő azzal indokolta az egyoldalú tűzszünetet, hogy a december 27-én megindított offenzíva elérte minden célját, sőt szavai szerint valamivel még többet is. Hangsúlyozta, hogy komoly csapást mértek a Hamaszra, jelentősen csökkent az iszlamista szervezet lehetősége arra, hogy rakétatámadásokat mérjen Izraelre.

Azokat a helyeket, ahonnan a palesztin rakéták többségét kilőtték, most az izraeli katonák ellenőrzik. Ezenkívül a Hamász fegyverutánpótlását biztosító több tucat csempészalagutat bombáztak le. “Az offenzíva megerősítette Izrael (katonai) elrettentő erejét” – fűzte hozzá.

Ha a Hamasz nem támad, kivonulnak

Olmert a csapatkivonás lehetséges időpontjával kapcsolatban mindössze annyit mondott, hogy ha a Hamasz teljesen beszünteti támadásait, Izrael majd eldönti, hogy milyen, neki megfelelő időpontban vonja vissza katonáit.

Az izraeli kormányfő azzal vádolta a Hamaszt, hogy terrorcselekményeivel “túszul ejtette” a Gázai övezet polgári lakosságát, s nem törődött annak szenvedéseivel. Egyben azt hangoztatta, hogy Izrael sokkal többet tett a polgári áldozatok elkerülése érdekében, mint a világ bármely más országa.

1200 halott, 5300 sebesült

Az offenzíva huszonkét napja alatt legalább 1200 palesztin vesztette életét és több mint 5300 sebesült meg a sűrűn lakott övezetben vívott harcokban. A hadműveletekben tíz izraeli katona halt meg, a palesztin rakétacsapások három izraeli civil életét követelték.

A Hamasz a tűzszünet bejelentésére reagálva megismételte, amit a nap folyamán már tudatott: mindaddig folytatja a harcot, amíg az izraeli csapatok nem vonulnak ki teljesen a Gázai övezetből.

Mahmúd Abbász palesztin elnök – a Hamász ellenlábasa – szóvivője útján közölte: Izraelnek a tűzszünetre vonatkozó egyoldalú döntését hivatalos békemegállapodásnak, a Gázai övezet elleni izraeli zárlat felszámolásának és az izraeli csapatok teljes kivonásának kell követnie.

Vasárnap tárgyalás

Vasárnap egyébként több vezető politikus – így Angela Merkel és Ban Ki Mun – is Sarm-es-Sejkbe látogat Hoszni Mubarak egyiptomi elnök meghívására, hogy a gázai helyzetről tárgyaljanak. Az értekezletre nem hívták meg sem az izraeli illetékeseket, sem a Hamasz vezetőit.

Izrael december 27-én kezdett offenzívát Gázában, azt követően, hogy a területről a Hamasz palesztin szervezet lőtte Izrael területét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik