Nagyvilág

Obama kormánya

Barack Obama megválasztott amerikai elnök kormányában több korábbi vetélytársának is felelős pozíciókat adott.

Az új amerikai elnök kormányának Robert Gates védelmi miniszter mellett Ray LaHood, illinois-i képviselő lesz a második republikánus párti tagja, aki a közlekedési tárcát fogja irányítani.

LaHood 14 éve tagja a képviselőháznak. A munkaügyi miniszter a mexikói és nicaraguai bevándorlók gyerekeként született Hilda Solis kaliforniai képviselő lesz. Ron Kirk volt dallasi polgármester, aki az első afro-amerikaiként töltötte be ezt a posztot, az Egyesült Államok kereskedelmi képviselője lesz és Karen Mills üzletember fogja irányítani az új kormány kisvállalkozásokkal kapcsolatos politikáját.

Újabb “clintonistát”, vagyis az egykori Clinton-kormány tagját, egyben volt riválisát, Bill Richardsont jelölte kereskedelmi miniszternek Barack Obama.

A külügyi tárcát pedig a másik nagy vetélytársának, az elnökválasztás másik demokrata esélyesének, Hillary Clintonnak adta.

Pénzügyminiszternek Timothy Geithnert szemelte ki, a New York-i szövetségi tartalékbank jelenlegi elnökéről azonban kiderült, hogy adót csalt, így – bár a szakbizottság már átengedte a jelöltet – lehet, hogy vissza kell majd léptetni.

Az Egyesült Államok első fekete bőrű igazságügy-miniszterét jelölte ki Eric Holder személyében Barack Obama megválasztott amerikai elnök. Az USA Today ezt történelmi lépésnek nevezte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik