Nagyvilág

A gázvitáról is tárgyal Berlinben Putyin és Merkel

Az orosz-ukrán gázvitáról is tárgyal Berlinben Vlagyimir Putyin és Angela Merkel: az orosz kormányfő és a német kancellár péntek délutáni megbeszéléseinek középpontjában emellett a német-orosz energetikai együttműködéssel, valamint az EU-orosz energiapolitikai együttműködéssel összefüggő kérdések állnak majd.

A berlini találkozó előestéjén szokatlanul élesen bírálta Oroszországot a német kancellár, s a Moszkva és Kijev között kialakult gázvitára utalva hangsúlyozta: fennáll a veszélye annak, hogy Oroszország Európával szemben elveszíti megbízható energiaszállítói hitelességét.

Megfigyelők szerint kijelentése üzenet volt Putyinnak, aki államfőként korábban több alkalommal volt a német főváros vendége, de miniszterelnökké történt kinevezése, azaz tavaly május óta első ízben látogat Berlinbe.

A kancellár a látogatás előtt hangoztatta azt is, hogy Németország a történtek ellenére nem mondhat le az orosz földgázszállításokról. Az ország a felhasznált földgáz 38 százalékát szerzi be orosz forrásból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik