Külföld

Elmélyült a zsidó-muzulmán konfliktus Franciaországban

admin
admin

2009. 01. 16. 19:57

Újabb antiszemita cselekmények történtek Franciaországban, ahol a vallási közösségek között erősödő feszültségek odáig vezetettek, hogy pénteken a zsidó-muzulmán baráti egyesületből a muzulmán tagok kiléptek, mert elfogadhatatlannak tartják, hogy a zsidó tagok nem emelnek szót a gázai offenzíva áldozataiért.

Az egyik újabb antiszemita cselekmény Párizs egyik elővárosában, Fontenay-sous-Bois-ban történt. A belügyminisztérium közleménye szerint csütörtök este egy 24 éves férfitól gépkocsiját két álarcos személy megpróbálta ellopni. Miután észrevették, hogy a férfi zsidó vallási szimbólumot visel, antiszemita fenyegetésekkel illették, és késsel négyszer megszúrták. A férfi – aki egy zsidó medált viselt a nyakában – könnyebb sérüléseket szenvedett, de pénteken elhagyhatta a kórházat, ahova a támadás helyszínéről szállították.

Terjedő antiszemitizmus

Toulouse-ban pedig péntekre virradóra Izrael-ellenes feliratokat találtak a város több pontján.

A Franciaországi Központi Konzisztórium a hatóságokat az antiszemita támadások megállítására szólította fel. A zsidó vallási közösség adatai szerint a gázai offenzíva december 27-i kezdete óta 66 antiszemita cselekmény történt Franciaországban, “a súlyos fenyegetéstől a késszúrásig”.

Michel Alliot-Marie belügyminiszter a csütörtök esti támadást követően ígéretet tett arra, hogy nem fogja eltűrni az ilyen “kilengéseket”. A miniszter “mindannyiunk felelősségére” szólított fel avégett, hogy “a nemzet egységét megkérdőjelező ilyen cselekmények” ne folytatódhassanak.

Már nem barátok

A zsidó és muzulmán párbeszéd egyik legfőbb terének számító, 2004-ben létrejött zsidó-muzulmán baráti társaság (AJMF) muzulmán tagjai pénteken kiléptek a szervezetből, köztük Dalil Boubakeur ismert személyiség, a párizsi nagymecset rektora, a muzulmán vallás franciaországi tanácsának (CFCM) volt elnöke.
Nourredine Seddiki, a párizsi nagymecset teológiai intézetének vezetője szerint azért hagyták el a szervezetet a muzulmán tagok, mert zsidó társaik nem szólaltak fel a gázai katonai offenzíva áldozataiért.

Európában a legjelentősebb zsidó és muzulmán közösség egyaránt Franciaországban található. A muzulmánok száma 4 és 5 millió közé tehető, s megközelítőleg 600 ezer zsidó él Franciaországban. A gázai offenzíva kezdete óta francia politikusok és civil szervezeti vezetők nem győzik hangsúlyozni: el kell kerülni, hogy a közel-keleti konfliktus bármilyen formában átkerüljön francia területre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.