Nagyvilág

Az amerikaiak egyelőre rajonganak Obamáért

Barack Obama megválasztott amerikai elnök elődeihez képest jóval nagyobb támogatottsággal lép hivatalba - derült ki az AP-GfK friss felméréséből.

Az első afroamerikai elnök jelenleg, napokkal jövő heti beiktatása előtt 65 százalékos népszerűséget élvez. Ilyen széles háttere még Bill Clintonnak, az előző demokrata elnöknek sem volt, aki első mandátumát 1993-ban 56 százalékos támogatottsággal kezdhette meg.

Nagyon bíznak Obamában

A leköszönő elnökről, George Bushról 2001-es első beiktatása előtt csak a megkérdezettek 47 százaléka vélekedett úgy, hogy az átlagosnál jobb vagy kiemelkedő elnök lesz, viszont ez utóbbira számít Obama esetében az amerikaiak 28 százaléka.
A közvélemény-kutatásból kiderült: az amerikai lakosság a 30-as évekbeli nagy depresszió óta a legsúlyosabb gazdasági válság közepette mindenekelőtt azt reméli, hogy Obama kivezeti az országot a krízisből.

Az emberek 71 százaléka bízik abban, hogy Obama elnökségének már az első évében javulni fog a gazdaság helyzete. A közvélemény más vonatkozásban is bizakodó: a megkérdezettek 65 százaléka szerint egy éven belül csökkenni fog a munkanélküliség, 72 százalék a tőzsdei mutatók emelkedését várja. A válaszolók 63 százaléka számít arra, hogy egyéni boldogulásuk könnyebbé válik.

“Nem fordulhat elő, hogy nem jár sikerrel, a világ szeme rajta van (…) jó hírekre van szükségünk” – fogalmazta meg a jellemző véleményt Richard Kern új-mexikói üzletember.

Elemzők rámutatnak: az Obamával kapcsolatos várakozások még azokat a reményeket is meghaladják, amelyek az azóta legendássá vált Ronald Reagan hivatalba lépését megelőzték, amikor 1980-ban, szintén egy gazdaságilag bizonytalan időszakban, földcsuszamlásszerű győzelmet aratott Jimmy Carter felett. A lakosság jelentős hányada felsőfokon beszél Obama vezetői képességeiről és empátiájáról, különösen ami a középosztály gondjait illeti.

Bush nem közkedvelt

A Gallup intézet a napokban közölte, hogy George Bush népszerűsége a hivatalából való távozás előtt néhány nappal némi javulást mutatott, de így is a legnépszerűtlenebb elnökként köszön le Richard Nixon óta, támogatottsága mindössze 34 százalékos.

Az AP-GfK felmérése szerint az amerikaiak 61 százaléka véli úgy, hogy Bush az átlagosnál rosszabb vagy gyenge elnökként fog bevonulni a történelembe. A republikánusok között is csak 32 százalék hisz abban, hogy Bushra jó elnökként fognak emlékezni a jövendő generációk.

Obama tervezett 825 milliárd dolláros gazdasági ösztönző csomagját illetően azonban már megosztottabb az amerikai társadalom: 48 százalék szerint szükség van az élénkítést célzó kiadásokra, 44 százalék viszont úgy látja, fontosabb a költségvetés visszafogása és a deficit lefaragása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik