Nagyvilág

A Szenátus támogatja Clintonnét

Csaknem egyhangú szavazással támogatta Hillary Clinton külügyminiszteri jelölését csütörtökön a washingtoni szenátus illetékes bizottsága.

A volt first ladynek az amerikai diplomácia élére történő jelölését 16 szenátor helyeselte, s csupán egy ellenezte.

A szenátus külügyi bizottságában rendezett szavazáson a republikánus David Vitter voksolt ellene. Több szenátortársához hasonlóan figyelmeztetett: érdekütközést eredményezhet, hogy a New York-i szenátor férje, Bill Clinton volt elnök jótékonysági alapítványát az utóbbi években a legkülönbözőbb külföldi kormányok, szervezetek és magánszemélyek támogatták.

Hillary Clinton külügyminiszterré válásához még a szenátus jóváhagyása is szükséges, erre Barack Obama megválasztott elnök jövő keddi beiktatása után kerülhet sor.

Csütörtökön megkezdődött a szenátusban Obama igazságügyminiszter-jelöltjének meghallgatása. Eric Holder – aki Bill Clinton kormányában igazságügyminiszter-helyettes volt, és az első afro-amerikai személy lehet a tárca élén – erőteljes fellépést ígért a pénzügyi visszaélések és piaci manipulációk ellen. Arról is beszélt, hogy “minden lehetséges eszközzel” küzdeni fog a terrorizmus ellen, a vízbefojtást szimuláló vallatási módszert viszont kínzásnak nevezte.

Holder jelölését több republikánus szenátor is élesen bírálta, amiért még miniszterhelyettesként szerepe volt több olyan vitatott esetben, amikor Bill Clinton elnöki kegyelmet gyakorolt.

A republikánus szenátorok leginkább Obama igazságügyminiszter-jelöltjének megerősítését nehezíthetik meg, de a jelölés jóváhagyása megfigyelők szerint nincs veszélyben a demokrata többségű felsőházban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik