Nagyvilág

Obama vihet békét Gázába

Az Obama-adminisztráció felállásával véget érhetnek a harcok a Gázai övezetben - mondta John Shattuck, a Clinton-kormányzat egykori külügyi szakállamtitkára.

Egyfajta hatalmi űr van jelenleg az amerikai vezetésben az elnökcsere miatt, a Bush-adminisztráció nem hajlandó további lépésekre, az Obama-adminisztráció pedig még nem lépett hivatalba. Ebben a szakadékban tört ki a háború Gázában, éppen ezért a harcok véget érhetnek az új adminisztráció felállásakor – hangsúlyozta John Shattuck, aki augusztustól a Közép-európai Egyetem (CEU) elnök-rektori posztját látja majd el.

A kérdés megoldását segítheti, hogy Obama-adminisztráció hivatalba lépése után amerikai különmegbízott foglalkozik majd a közel-keleti helyzettel, s közvetlenül a külügyminiszternek jelent – mutatott rá a szakember.

Az egykori diplomata szerint nagyon nehéz megjósolni, hogy megszülethet-e a közel-keleti béke még ebben az évben. Ugyanakkor néha a legborzalmasabb erőszak vezethet el a béke megteremtéséhez, hiszen az emberek megtapasztalják, hogy milyen katasztrófa történhet az elhúzódó fegyveres konfliktusban – tette hozzá a gázai harcok huszadik napján.

John Shattuck úgy vélte: a közel-keleti helyzetet egy „kétállamos” megoldás rendezheti megnyugtatóan: Izrael mellett létre kell jönnie a palesztin államnak. A két ország békés együttélését pedig valószínűleg nemzetközi felügyelet mellett lehet majd garantálni. Az új szerződés megalkotásakor a korábbi közel-keleti békemegállapodásokból is lehet tanulni, de meg kell vizsgálni, hogy melyik lehet ezek közül valóban alkalmas a helyzet rendezésére – fűzte hozzá.

John Shattuck 2009 augusztusától lép hivatalba a Közép-európai Egyetem elnök-rektoraként. A diplomata a Clinton-adminisztráció idején az emberi jogokért felelős szakállamtitkár volt az Egyesült Államokban. Szerepet vállalt egyebek mellett a daytoni békeszerződés tárgyalásain és a nemzetközi büntetőtörvényszék létrehozásánál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik