Nagyvilág

Göncz Kinga is tűzszünetet sürget

Magyarország a Biztonsági Tanács 1860-as határozata alapján sürgeti a gázai tűzszünetet és azt, hogy teremtsék meg az izraeli-palesztin tárgyalási folyamat felújításának feltételeit - közölte a Külügyminisztérium, miután Göncz Kinga tárcavezető találkozott az arab nagykövetekkel.

A közlemény szerint a találkozón a külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a magyar fél sajnálattal fogadta az Annapoliszi Folyamat megtorpanását, majd “a Hamász által kiprovokált és sok civil áldozatot is követelő izraeli offenzívát.” Rámutatott, hogy Izrael a nemzetközi jog alapján jogosult az önvédelemre, de válaszaiban az arányosság elvét kell követnie.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy együttes fellépés szükséges, miután a gázai válság miatt súlyos veszélyek fenyegetnek, így elsősorban a radikalizmus felerősödése – olvasható a tárca közleményében.

Ebben az összefüggésben is hangsúlyozta, hogy a magyar kormány az Európai Unióval együtt várakozással tekint az Arab Liga külügyminiszteri, illetve csúcsértekezlete elé, mivel azok elősegíthetik a jelenlegi konfliktus leállítását és a békefolyamat újraindítását – áll a közleményben.

A tárcavezető jelezte, hogy a magyar kormány humanitárius segítséget kíván nyújtani a gázai lakosság nehéz helyzetének enyhítésére.

A közlemény szerint a találkozón az arab misszióvezetők elítélték a Gáza elleni, súlyos áldozatokat követelő hadműveletet és síkra szálltak az azonnali fegyvernyugvás mellett.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az izraeli hadsereg nagy arányú és folyamatos támadásai, továbbá a határátkelők lezárása miatt humanitárius katasztrófa fenyegeti a helyi lakosságot. Kérték Magyarország és az EU határozott fellépését az izraeli támadások beszüntetése, a tűzszünet érdekében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik