Nagyvilág

Csak átmenetileg kapcsolnák be a szlovák atomreaktort

Szlovákia az apátszentmihályi (Jaslovské Bohunice) atomerőmű decemberben leállított második reaktorát csak végszükség esetén és csak rövid időre helyezi újra üzembe.

Ján Kubis külügyminiszter rövid látogatást tett Bécsben, hogy részletesen és személyesen tájékoztassa az ottani kormányt Szlovákia energiaproblémáiról. Ha Ausztria vagy bárki más kérni fogja, a reaktor beindításánál a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) képviselői is jelen lehetnek.

A V1-es atomerőmű második reaktorának esetleges újraindításáról Szlovákia időben tájékoztatni fogja Ausztriát, az Európai Bizottságot és az EU soros elnökségét is, olvasható a közleményben.

Lubomír Jahnátek, szlovák ipari miniszter a válságstáb csütörtöki ülése után kijelentette, hogy Pozsony még mindig nem kapott választ Ukrajnától arra a – jelenlegi gázszállításokat megoldó – elképzelésére, amelyben Robert Fico egyezett meg Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel szerdán Moszkvában.

A megoldás lényege: Ukrajna az ország nyugati részén lévő gáztárolóiból földgázt adna Szlovákiának, s ezt a mennyiséget azonnal megkapja Oroszországtól a kelet-ukrajnai területek ellátására. “Az orosz fél biztosított minket arról, hogy kész a csereüzlet lebonyolítására. Ukrajnára várunk” – mondta Jahnátek.

Fico szerda esti sajtóértekezletén Pozsonyban kijelentette: ha Ukrajna nem fogadja el a javaslatot, akkor annak csak politikai okai lehetnek. Pozsonyi források szerint valószínű, hogy Fico a nap folyamán telefonon felhívja Julija Timosenko ukrán kormányfőt, hogy megtudakolja, mi a probléma.

Szlovákiában február elsejétől megszüntetik a nagy ipari fogyasztók gázellátását, a nagy erőművekét 20 százalékkal, a kisebbekét 30 százalékkal csökkentik, ha még akkor sem lesz orosz gáz, mondta továbbá a szlovák ipari miniszter..

Ajánlott videó

Olvasói sztorik