Külföld

Ügynök volt a lengyel ortodox egyház feje?

admin
admin

2009. 01. 14. 13:11

A kommunista titkosszolgálat ügynöke volt Sawa metropolita, a lengyel ortodox egyház feje - írta a Rzeczpospolita című lengyel napilap a Nemzeti Emlékezet Intézetében (IPN) őrzött aktákra hivatkozva.

A cikk szerzői szerint Sawa metropolita kifejezetten “buzgón” végezte ügynöki munkáját a titkosszolgálattól kapott fizetségért cserébe.

Az 1965-től kezdve “Jurek” fedőnéven nyilvántartott informátor rendszeresen bírálta és feljelentette az egyház papjait, több esetben homoszexuális hajlamaikra hivatkozva. Jelentéseivel befolyásolni próbálta a varsói keresztény teológiai akadémia személyi döntéseit. Ügynöki tevékenységének áldozatul estek kelet-németországi evangélikus lelkészek is, akikkel egy egyházi világtalálkozón került kapcsolatba.

A Rzeczpospolitában megjelent interjúban Sawa metropolita elismerte ügynökmúltját, és bocsánatot kért tettei miatt. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy akkoriban az ember kénytelen volt kompromisszumokat kötni az egyház megmentése érdekében.

A lap szerint a magas rangú ortodox papok többsége együttműködött a kommunista titkosszolgálattal, amely “Bizánc” fedőnéven folytatott műveletet a lengyel ortodox egyház ellen. Ebben a szovjet titkosszolgálat is részt vett, a KGB ügynökei beszivárogtak a lengyel ortodox közösségbe, hogy információkat gyűjtsenek Moszkvának.

A lengyel autokefál ortodox egyháznak jelenleg 600-800 ezer híve van, többségében Lengyelország keleti területein.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.