Nagyvilág

Kitilthatják az arab pártokat az izraeli választásokról

Nem indulhatnak a februári választásokon az Egyesült Arab Lista-Ta’al pártok, valamint az arab-nacionalista Balad sem az Izraeli Választási Bizottság döntése szerint. A bizottság az arab parlamenti képviselők rasszista kijelentéseivel indokolja kizárásukat a politikai versenyből. Mindkét párt megfellebbezte a döntést.

A választási bizottság tagjai szerint kevés az esély rá, hogy a Legfelsőbb Bíróság a tiltás mellett fog dönteni – írja a Haaretz című izraeli lap. A kezdeményezést egyébként két szélsőjobboldali izraeli párt, a Yisrael Beiteinu és a Nemzeti Unió-Nemzeti Vallásos Párt kezdeményezte.

A bizottság arab tagjai még a szavazás előtt kivonultak a teremből, miközben rasszista, fasiszta államnak nevezték Izraelt, és fellökték a választási bizottság elnökhelyettesét, a Kadima-párti David Talt.

Az Izraeli Választási Bizottság által megszavazott döntés szerint az izraeli arab pártok terrorista csoportokat támogatnak, izgatják az arab népességet, és nem ismerik el a zsidó államot. A Munkapárt támogatta a tiltást, de egyes tagjai ennek ellenére ellene szavaztak.

Ehud Barak, a Munkapárt vezetője úgy nyilatkozott, hogy amíg a hadműveletek tartanak Gázában, nem kíván belpolitikával foglalkozni. A liberális Meretz párt tagjai élesen bírálták a nagy pártok populista politikáját, amivel a szélsőjobboldali szavazókat próbálják maguk mellé állítani, és kiálltak a szólásszabadság és a kisebbségek jogai mellett. Izrael hétmillió állampolgárának több mint húsz százaléka, mintegy másfél millió ember arab-izraeli állampolgár. Ehhez képest a 2006-os választásokon a két arab párt összesen alig több mint öt százalékot ért el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik