Nagyvilág

Foszforlövedéket vetett be a Hamasz?

Az izraeli rendőrség közlése szerint foszfortartalmú lövedéket lőtt ki a Hamasz szerdán Izraelre. A Gázai övezetet uraló palesztin radikális mozgalom először vetett be ilyen fegyvert.

Az izraeli rendőrség szerint az említett lövedék a Gázai övezet és Izrael határa mentén fekvő Szderót közelében szerda este csapódott be, és senkit sem sebesített meg.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet azzal vádolja Izraelt, hogy a nemzetközi jogot megsértve vet be foszfortartalmú tüzérségi lövedékeket gázai övezeti hadműveletei során. Az izraeli rendőrség közlésére a HRW képviselője úgy reagált, hogy amennyiben bebizonyosodik, a Hamasz valóban használ ilyen lőszert, úgy szervezete azt is élesen elítéli, ahogyan a palesztin mozgalom által Kasszám-rakétákkal és aknagránátokkal Izrael ellen intézett egyéb támadásokat is.

A tüzérségi aknák foszfortartalma az oxigénnel reakcióba lépve éjszaka megvilágítja a célpontokat, nappal pedig takarófüstöt hoz létre a szárazföldi alakulatok számára, de tilos ilyen aknák bevetése közvetlenül a harcoló alakulatok ellen. A fehér foszfor az emberi bőrrel érintkezve súlyos égési sérüléseket okozhat, a földre kerülve pedig tüzet idézhet elő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik