Nagyvilág

Európát és Amerikát is sújtja a fagy

Több európai országban és az Egyesült Államokban is halálos baleseteket okozott a zord téli időjárás szerdán.

A hajnalban kezdődött hirtelen esőzés és azt követően a hideg talajon kialakuló jegesedés sorozatos baleseteket és óriási fennakadásokat okozott Franciaország középső részén, Rhone megyében. Reggel 7 óra óta Lyon környékén közel 400 alkalommal összesen 450 tűzoltó és orvos, valamint 300 rendőr vett részt a mentési munkákban.

Tükörjég az osztrákoknál

Ausztria keleti részében helyenként sűrű havazás, máshol ónos eső és az utakra fagyott tükörjég okozott komoly közlekedési gondokat szerda délelőtt. Kiváltképpen Bécs környékén, az A1-es nyugati és az A2-es déli autópályán alakult ki nehéz helyzet, de fennakadásokat jelentettek Burgenlandból, Alsó-Ausztriából, Stájerországból és Karintiából is. A karintiai Wolsfberg járásban 15 gépkocsi csúszott egymásba a síkosság miatt. A havazás nyomán a hegyi utakon kötelezővé tették a hólánc használatát. Bécsben a rendkívüli időjárás, főleg a jegesedés miatt a magánszemélyek számára 24 órás időtartamra feloldották a sózási tilalmat.

Németország történetében az idei az egyik leghidegebb január, az elmúlt napok rendkívül zord időjárása, a fagy és a jég sok balesetet okozott. Az offenbachi meteorológiai szolgálat szerdán közölte, hogy a hónap első két hetében az átlagos napi középhőmérséklet mínusz 5,3 fokot ért el. Németország nagy része már kedden is valóságos korcsolyapályává vált, ami több tartományban számos közlekedési balesetet okozott. Különösen Mecklenburg-Elő-Pomeránia, valamint Brandenburg számos városában váltak a járdák veszélyesen csúszóssá.

Bulgária-szerte káoszt okoztak a közlekedésben a jeges utak, iskolákat zártak be, szünetelt a forgalom a nemzetközi főútvonalakon, több tucatnyi baleset történt. Szófiában és Várnában sokakat ápoltak kórházban törésekkel és más sérülésekkel. Kihűlés következtében 110-en vesztették életüket az év első tíz napjában Ukrajnában, a legtöbb áldozatot a keleti országrészben szedte a hideg időjárás.

-40 fok Amerikában

Rekord hidegeket, helyenként mínusz 40 fok alatti hőmérsékletet mértek kedden az amerikai Közép-Nyugat több államában. A Kanada felől az Egyesült Államok területére érkezett jeges sarkvidéki léghullám a felelős a szokatlan hidegért. Washingtonban pénteken napközben mínusz 7, New Yorkban mínusz 10 fokos hőmérséklet várható. A meteorológus szerint valószínűleg ez lesz a leghidegebb időszak ezen a télen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik