Nagyvilág

Az EU megfigyelőket küldene a Gázai övezethez

Az EU kész megfigyelőket küldeni a Gázai övezethez, a nemzetközi misszió ugyanis nagy segítséget jelentene a két fél közötti közvetítésben - mondta az EU soros elnökségét ellátó Csehország külügyminisztere.

Karel Schwarzenberg szerint már körvonalazódik a konfliktus megoldása. Az Izrael elleni rakétatámadások azonnali leállítására és az izraeli katonai akciók megszüntetésére van szükség, lehetővé kell tenni a humanitárius segélyek bejuttatását, helyre kell állítani a közszolgáltatásokat, és biztosítani kell az orvosi ellátást – hangsúlyozta a cseh külügyek irányítója. Európai Parlament vitájában.

Benita Ferrero-Waldner, az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős biztosa szerint a gázai konfliktus minden egyes napjával egyre instabilabbá válik az egész közel-keleti térség. Úgy vélekedett, hogy az azonnali tűzszünet elrendelése mellett minél előbb meg kell szüntetni a gázai-egyiptomi határon keresztül zajló fegyvercsempészetet, a közös határszakaszt rendőrségi ellenőrzés alá kell vonni, és meg kell nyitni a határátkelőket a humanitárius segélykonvojok előtt.

Eközben Ramiro Cibrian-Uzal, az Európai Bizottság Izraelhez akkreditált nagykövete arról adott tájékoztatást, hogy az EU a gázai háború miatt felfüggeszti azoknak a megbeszéléseknek a folytatását, amelyek Brüsszel és Izrael között kezdődtek a kétoldalú kapcsolatok magasabb szintre emeléséről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik