Külföld

Gázkrízis: Grúzia hazudott a gázcsövekről

admin
admin

2009. 01. 13. 18:16

A déloszét vezetés keddi közlése szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szakemberei is megerősítették: nincs műszaki oka annak, hogy Grúzia az augusztusi háború óta nem szállít földgázt Dél-Oszétiának.

Az EBESZ ellenőrizte a Grúziából Dél-Oszétiába vezető gázvezeték állapotát, s meggyőződött arról, hogy vezetéket kijavították – közölte Alan Plijev, a megfigyelő csoportot kísérő déloszét külügyminiszter-helyettes. Elmondása szerint a EBESZ-szakértők megvizsgálták a dél-oszétiai gázrendszer állapotát is, s megerősítették, hogy az teljes egészében működőképes.

“Dél-Oszétia területén nincsen semmilyen gázszivárgás, a grúz vezetés erre utaló kijelentései alaptalanok, mint ahogy azt korábban már leszögeztük. A gázszállítás felújításához csupán Grúzia akarata hiányzik” – hangoztatta.

Grúzia az augusztusi konfliktus idején zárta el a Dél-Oszétiába vezető gázvezetéket, arra hivatkozva, hogy a vezetékhálózat az orosz haderőkkel vívott harcokban súlyosan megrongálódott. Chinvali állítása szerint a gázvezetéket még 2008 októberében felújították.

Grúzia tavaly augusztusban kísérletet tett egyik autonóm területe, a 90-es évek elején háborúban elszakadt Dél-Oszétia katonai erővel való visszafoglalására. Válaszul Oroszország nagyszabású ellenoffenzívában de facto grúz területeket is elfoglalt, szétzúzva a korábban Washington támogatásával felfejlesztett grúz haderőt. A harcok lezárása után Moszkva elismerte Dél-Oszétia és a másik általa támogatott szakadár grúziai köztársaság, Abházia függetlenségét.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.