Nagyvilág

Gázkrízis: Grúzia hazudott a gázcsövekről

A déloszét vezetés keddi közlése szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szakemberei is megerősítették: nincs műszaki oka annak, hogy Grúzia az augusztusi háború óta nem szállít földgázt Dél-Oszétiának.

Az EBESZ ellenőrizte a Grúziából Dél-Oszétiába vezető gázvezeték állapotát, s meggyőződött arról, hogy vezetéket kijavították – közölte Alan Plijev, a megfigyelő csoportot kísérő déloszét külügyminiszter-helyettes. Elmondása szerint a EBESZ-szakértők megvizsgálták a dél-oszétiai gázrendszer állapotát is, s megerősítették, hogy az teljes egészében működőképes.

“Dél-Oszétia területén nincsen semmilyen gázszivárgás, a grúz vezetés erre utaló kijelentései alaptalanok, mint ahogy azt korábban már leszögeztük. A gázszállítás felújításához csupán Grúzia akarata hiányzik” – hangoztatta.

Grúzia az augusztusi konfliktus idején zárta el a Dél-Oszétiába vezető gázvezetéket, arra hivatkozva, hogy a vezetékhálózat az orosz haderőkkel vívott harcokban súlyosan megrongálódott. Chinvali állítása szerint a gázvezetéket még 2008 októberében felújították.

Grúzia tavaly augusztusban kísérletet tett egyik autonóm területe, a 90-es évek elején háborúban elszakadt Dél-Oszétia katonai erővel való visszafoglalására. Válaszul Oroszország nagyszabású ellenoffenzívában de facto grúz területeket is elfoglalt, szétzúzva a korábban Washington támogatásával felfejlesztett grúz haderőt. A harcok lezárása után Moszkva elismerte Dél-Oszétia és a másik általa támogatott szakadár grúziai köztársaság, Abházia függetlenségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik