Nagyvilág

Ukrajnán már nem múlik a gázszállítás

Ukrajna hétfőn aláírta a gáz áramlását ellenőrző megfigyelőkről szóló megállapodást immár minden kiegészítés nélkül - közölte hétfőn a Gazprom sajtóosztálya.

A Gazprom küldöttsége, mielőtt Brüsszelbe indult volna, hétfőn reggel Kijevben tárgyalt.

Előzőleg Kijev a Moszkvában szombaton aláírt dokumentumhoz titkosított kiegészítést csatolt, amelyről értesülve Dmitrij Medvegyev elnök vasárnap éjszaka megtiltotta a kormánynak a megállapodás elfogadását, vagyis az európai gázszállítások felújítását.

Ezt követően Vlagyimir Putyin kormányfő minderről tájékoztatta José Manuel Barrosót, az EU Bizottságának elnökét, aki – noha az EU-ban úgy ítélték meg, hogy az ukrán deklaráció nem akadályozza a szállítások felújítását – Julija Timosenko ukrán kormányfőt hívta fel telefonon, s ezt követően azt mondta, sikerült meggyőznie az ukrán felet.

A Naftogaz nem vállal garanciát

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója még vasárnap késő éjszaka sajtóértekezleten mondta el, hogy a kiegészítés egyebek között napi 21 millió köbméter gáz ingyenes szállítását követeli az energiahordozó továbbítása technológiai szükségleteinek fedezésére. Miller hangsúlyozta: az érvényes szerződés szerint a szükséges mennyiséget a tranzitországnak kell biztosítani, saját készleteiből, vagy úgy, hogy megvásárolja. “Ez a lopás legalizálását célzó kísérlet” – jelentette ki Miller. Azt is szóvá tette, hogy a Naftogaz továbbra sem vállal semmiféle garanciát a tranzit továbbítására.

Ukrajna a viszály során végig arra hivatkozott, hogy csak a tranzit technológiai szükségletéhez vett le gázt az Európának szánt szállítmányokból, míg a Gazprom mindvégig lopásnak nevezte a tranzit megcsapolását és azt állította, hogy Ukrajna saját szükségleteit fedezi ilyen módon.

Moszkva 450 dolláros árat kér

Ezzel kapcsolatban a Kommerszant című lap a Gazprom forrásaiból úgy értesült, hogy az ukrán fél a továbbításhoz technológiai célból szükséges gázért vasárnap reggel ezer köbméterenként 201 dollárt ajánlott, de az orosz fél ragaszkodott a 450 dolláros árhoz, s ugyanennyire tartja az Ukrajnának idén szállítandó gáz árát is.

A Naftogaz szerint 450 dolláros gázár mellett a tranzitdíjnak a jelenlegi – és szerződésben 2010 végéig rögzített – 1,7 dollár helyett 9,8 dollár kell emelkednie ezer köbméter/száz kilométerenként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik