Nagyvilág

Ukrajna aláírt: hamarosan nyitják a gázcsapokat

Bár Ukrajna állítja, hogy nem lopott gázt, s nem adósa a Gazpromnak, végre aláírta az Európának szánt orosz gáz tranzitjának megfigyeléséről szóló jegyzőkönyvet. Ezzel lehetővé válik a napok óta szünetelő gázszállítások felújítása. Az orosz-ukrán gázvitának azonban még nincs vége.

Az aláírásról vasárnap kora hajnalban tájékoztatott Julija Timosenko ukrán miniszterelnök, miután Kijevben tárgyalt Mirek Topolánekkel, az EU-soros elnök Csehország kormányfőjével. Topolánek közölte, hogy az aláírás újra megnyitja az utat az európai országoknak szánt orosz földgáz szállítása előtt, s “Európa 36 órán belül kaphat gázt”. Oroszország azonnal megkezdi a gáz szivattyúzását, amint a megfigyelők elfoglalják helyüket.

A gáztranzit ellenőrzésére hivatott nemzetközi megfigyelőcsoport létrehozásáról szóló jegyzőkönyvet az orosz fél szombaton szignálta. Korábban a Gazprom fogadkozott, hogy amint a nemzetközi megfigyelőcsoport munkához lát, felújítja az Európának szánt gáz szállítását. Ilyen értelmű nyilatkozatot tett Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök is, hozzáfűzve, hogy amennyiben Oroszország ismét gázlopást észlel, akkor elzárja a “csapokat”.

A tárgyalások után Timosenko felhívta a figyelmet arra, hogy a most aláírt jegyzőkönyvben egyebek mellett az is szerepel, hogy Ukrajna sosem állította le az Európába irányuló gáz tranzitját, mindig is megbízható tranzitország volt, és az is marad. Az a megfogalmazás is része a szövegnek, hogy Ukrajna 2009. január 1-től nem vett ki nem neki járó gázt a vezetékből, és azt Európába továbbította.

“Ukrajna nem adós, és az utolsó garasig elszámolt a 2008-as évért (Oroszországgal)” – szögezte le Julija Timosenko, utalva a továbbra is megoldatlan orosz-ukrán gázvitára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik