Nagyvilág

Mégsem nyitják meg a gázcsapot

Medvegyev megtiltotta a szállítások felújítását. Az elnök Kijev "hazug kiegészítéseire" hivatkozik.

Az orosz fél megkapta vasárnap későn este az Európának való orosz gázszállítások ellenőrzésére hivatott megfigyelő csoportról szóló megállapodást, immár Ukrajna aláírásával, de azzal, hogy Kijev kiegészítéseket csatol hozzá, amely részben hazug állításokat tartalmaz – jelentette vasárnap késő este Dmitrij Medvegyev elnöknek Szergej Lavrov külügyminiszter.

“Destruktív és provokatív”

Medvegyev a kapott tájékoztatás nyomán megtiltotta az orosz kormánynak, hogy alkalmazza a dokumentumot és felújítsa a szállításokat. “Ez már csak a józan ész feletti gúnyolódásnak tekinthető, és célja a megszületett megállapodás életbe lépésének akadályozása, nyilvánvalóan destruktív és provokatív lépés” – mondta Medvegyev.

Ezt követően Vlagyimir Putyin kormányfő közölte José Manuel Barrosóval, az EU Bizottság elnökével, hogy a megállapodáshoz csatolt, s Moszkvával nem egyezetett kiegészítések nem elfogadhatók, először is azért, mivel gyökeresen megváltoztatják a megállapodás lényegét, másrészt azért, mivel jelentős részben nincs közük az Európába menő orosz gázszállításokhoz, hanem a Gazprom és a Naftogaz kereskedelmi kapcsolataira vonatkoznak.

brüsszel szerint lényegtelen a kijevi kiegészítés

Még az orosz nyilatkozat előtt kiadott brüsszeli közlemény szerint az Európai Bizottság nyugtázta, hogy délután nyilatkozatot kapott Ukrajnától, amely részben megismétli azokat a feltételeket, amelyekben a felek az ellenőrzést illetően megállapodtak, részben pedig ukrán értelmezését adja a megállapodás tartalmának.

Az Európai Bizottság úgy látta, hogy az ukrán nyilatkozat semmit nem vett el a megállapodás tartalmából, és semmit nem tett ahhoz hozzá.

Putyin felajánlotta Barrosónak, hogy elküldi az EU energetikai minisztereinek hétfői tanácskozására az orosz kormány illetékes tagjait és a Gazprom képviselőit, s abban maradt vele, hogy hamarosan újra beszélnek.

Hiába megérkező megfigyelők

Közben a megfigyelők vasárnap már több mérőállomásra megérkeztek. Az orosz fél nyilvánosságra hozta a megfigyelőkről szóló – Moszkva által szombaton aláírt és a soros EU-elnök Csehország képviselője által parafált megállapodás néhány részletét.

Rögzíti a megállapodás, hogy Oroszország és Ukrajna garantálja a szakértők korlátoktól mentes, teljes körű hozzáférését az ukrajnai gáztárolókhoz és azokhoz az állomásokhoz, amelyeket a dokumentum konkrétan felsorol. A megfigyelők munkájának költségeit az őket küldő fél állja, a csoport által összegyűjtött információk pedig real time módban Brüsszelbe, Moszkvába és Kijevbe jutnak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik