Nagyvilág

Gázválság: Juscsenkóra várnak a megfigyelők

A legutóbbi hírekből ítélve a kijevi kormány hajlandó aláírni a megfigyelő csoportról szóló megállapodást, de a jelek szerint Viktor Juscsenko elnök döntését várják - jelentette be moszkvai idő szerint szombaton kora hajnalban Alekszej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője Moszkvában.

A Mirek Topolánekkel, az EU soros elnöki tisztségét betöltő Csehország kormányfőjével pénteken az esti órákban Kijevben folytatott megbeszélést követően Julija Timosenko kormányfő azt mondta, hogy Ukrajna alá fogja írni az Oroszország javasolta megfigyelői csoportról szóló dokumentumot, Juscsenko pedig úgy nyilatkozott, hogy órákon belül meg kell indulnia az orosz gázszállításoknak.

A megfigyelő csoport európai szakértői már pénteken délután megérkeztek Kjevbe, és hozzáláttak munkájukhoz, egyelőre a tranzitvezeték-rendszer diszpécserközpontjában.

Kuprijanov ezzel kapcsolatban kijelentette: Kijevben egyáltalán nincs mit megfigyelni, a gáz beáramlását az Ukrajna keleti határán lévő, továbbítását pedig a nyugati határon lévő mérőállomásokon és a földalatti tárolóknál lehet nyomon követni.

Kuprijanov azt is hangsúlyozta: amíg minden fél alá nem írta a megállapodást, a nyugat-európai szakértők nem rendelkeznek megfigyelői státusszal.

Előzőleg pénteken egész nap egymásnak ellentmondó hírek érkeztek mind az Európai Uniótól, mind Kijevből arról, hogy Ukrajna elfogadta vagy nem fogadta el a bizottság összetételét, amelyet eredetileg Moszkva javasolt január elején. Akkor Kijev írásban elutasította az orosz javaslatot, majd Angela Merkel német kancellár a héten újra felvetette ezt. Eszerint a csoportban a Gazprom, a Naftogaz, a két ország illetékes minisztériumai, az EU és a legnagyobb nyugat-európai vásárlók szakembereinek kell helyet kapni, de Ukrajna nem akarta fogadni az orosz szakembereket. Moszkva azt is jelezte számos esetben, hogy a megfigyelők nyomon követhetik a történéseket az oroszországi mérőállomásokon is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik